VIDEO OBRAĆANJE

Zelenski: Situacija na frontu jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine

Pozicija Ukrajine se nije promijenila zbog "neke buke" iz Rusije, rekao je Zelenski

Volodimir Zelenski. AGENCIJE

A. O.

21.9.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) u video obraćanju izjavio je da situacija na liniji fronta s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine.

- Pozicija Ukrajine se nije promijenila zbog "neke buke" iz Rusije - rekao je Zelenski, očito misleći na najavljene referendume o pripajanju okupiranih dijelova Ukrajine Rusiji.

Naime, očigledno koordinisanim potezom, proruski zvaničnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra u regionima Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, koji čine oko 15 odsto teritorije Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba) poslao je slične poruke. 

- Rusi mogu da rade šta hoće. To neće ništa promijeniti - rekao je Kuleba novinarima u Njujorku, gdje se održava godišnja sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).


- Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i nastaviće da ih oslobađa, šta god Rusija ima da kaže - dodao je Kuleba na Twitteru.

Najavljene referendume osudili su i brojni zapadni zvaničnici, između ostalih predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg, kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kao i Džejk Sulivan (Jake Sullivan), savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden).

Osim toga, visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je Reutersu u utorak da će "posljedice biti veće" ako Rusija pripoji dijelove Ukrajine.

- Jasno smo stavili do znanja da će biti "pojačanih posljedica". Imamo (...) niz alata - rekao je neimenovani zvaničnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.