PREMIJER JAPANA

Kišida: Prijetnja nuklearnim oružjem ozbiljna je prijetnja miru

Ruska invazija na Ukrajinu je ponašanje koje gazi filozofiju i načela Povelje Ujedinjenih naroda, izjavio je Kišida

Premijer Japana Fumio Kišida tokom jučerašnjeg obraćanja. AGENCIJE

A. O.

21.9.2022

Premijer Japana Fumio Kišida (Kishida) u svom je govoru na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku (New Yorku), koje je započelo jučer, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da do temelja destabilizira međunarodni poredak, u kojem treba prevladati vladavina prava, a ne prisila putem moći i sile.

- Ruska invazija na Ukrajinu je ponašanje koje gazi filozofiju i načela Povelje Ujedinjenih naroda (...) To se nikada ne bi trebalo tolerirati - poručio je Kišida.

Kišida, koji dolazi iz Hirošime, prvog grada u historiji na koji je bačena atomska bomba, također je osudio prijetnju Rusije nuklearnim oružjem.

- Prijetnja nuklearnim oružjem, a kamoli njegova uporaba, ozbiljne su prijetnje miru i sigurnosti međunarodne zajednice i nikada neće biti prihvatljive - rekao je Kišida.

Kišidaje ponovio da je spreman sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom s ciljem normalizacije diplomatskih veza, što uključuje i rješavanje problema koji se tiču ​​nuklearnog naoružanja i raketnog programa Pjongjanga, kao i pitanje otmice japanskih državljana prije nekoliko desetljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.