NA SKUPŠTINI UN-A

Premijer Izraela i Erdoan prvi put se sastali nakon 14 godina

S druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog napada na propalestinski humanitarni konvoj

Sa jučerašnjeg susreta. REUTERS

A. O.

21.9.2022

Premijer Izraela Jair Lapid (Yair) i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) jučer su se sastali na marginama Generalne skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između lidera tih dviju država od 2008. godine, saopćio je ured izraelskog premijera.

Odnosi između Izraela i Turske, dviju zemalja saveznica SAD-a, dugo su bili na nezavidnom nivou, a zbog žestokih svađa oko palestinskog pitanja, no "otoplili" su posljednjih mjeseci, pri čemu se energetika pojavljuje kao ključno područje saradnje. 

Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove ambasadore, piše Reuters.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid je zahvalio Erdoanu na razmjeni obavještajnih podataka između država i istaknuo zahtjev Izraela za povratak četvero svojih državljana, od kojih su dvojica vojnika, nestalih u Pojasu Gaze od rata 2014., saopćio je Lapidov ured.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava militantnu skupinu Hamas koja upravlja Gazom i koju velik dio Zapada označava kao terorističku skupinu. Taj je odnos često bio tačka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podsjeća Reuters.

S druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog napada na propalestinski humanitarni konvoj koji je 2010. pokušao probiti izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze, pri čemu su izraelski marinci ubili deset turskih aktivista.

Od tih nemilih događaja iz 2010. godine, početkom septembra ove godine jedan turski ratni brod je prvi put pristao u jednoj izraelskoj luci, onoj u Haifi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.