OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA SAD

Bajden u Generalnoj skupštini UN-a: Nuklearni rat se ne može dobiti i nikad se ne smije voditi

On je rekao da je Vladimir Putin iznio nuklearne prijetnje Evropi, dodajući da Rusija poziva još vojnika u borbu, a Kremlj pokušava pripojiti dijelove Ukrajine

Bajden: Ruski rat odnosi se na gašenje prava Ukrajine da postoji kao država, a Ukrajinci kao narod. AP

E. Ć.

21.9.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Svoje obraćanje započeo je nabrajanjem nekih od izazova s kojima se zemlje širom svijeta suočavaju, kao što su nesigurnost hrane, sukobi i prirodne katastrofe.

Prelazeći na temu rata u Ukrajini, Bajden je rekao da je "u posljednjih godinu dana naš svijet doživio veliki preokret" i "brutalni bespotrebni rat koji je izabrao jedan čovjek".


Moskva besramno prekršila temeljna načela povolje UN-a

Istakao da je istaknuta članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija, izvršila invaziju na svog susjeda, dodajući da je Moskva "besramno prekršila" temeljna načela povelje Ujedinjenih naroda.

Bajden je rekao da je Vladimir Putin iznio nuklearne prijetnje Evropi, dodajući da Rusija poziva još vojnika u borbu, a Kremlj pokušava pripojiti dijelove Ukrajine.

- Svijet bi trebao vidjeti nečuvena djela onakva kakva jesu - rekao je Bajden.

On je dodao da se ruski rat odnosi na gašenje prava Ukrajine da postoji kao država, a Ukrajinci kao narod.

- Neposredno prije nego što je izvršio invaziju, Putin je rekao, citiram, "Ukrajinu je stvorila Rusija" i nikada nije imala "pravu državnost". A sada vidimo napade na škole, željezničke postaje, bolnice.. još užasnije dokaze ruskih ratnih zločina - istakao je američki predsjednik.

Bajden je spomenuo i masovnu grobnicu koja je nedavno otkrivena u Izjumu.


SAD želi da se rat završi

Američki predsjednik je poručio da SAD želi da se ovaj rat završi pod "pravednim uvjetima" - "pod uvjetima za koje smo se svi potpisali, da ne možete zauzeti teritorij jedne nacije po vlastitom izboru".

- Jedina zemlja koja tome stoji na putu je Rusija - naglasio je Bajden i dodao da članice UN-a moraju biti jasne. čvrste i nepokolebljive u svojoj odlučnosti.

- Ukrajina ima ista prava koja pripadaju svakoj suverenoj naciji. Bit ćemo solidarni s Ukrajinom i protiv ruske agresije, tačka - naglasio je on.

Bajden kaže da odbacuje korištenje nasilja i rata za osvajanje nacija i "proširenje granica krvoprolićem". Dodaje da je odbrana suverenih prava manjih nacija kao jednakih pravima većih, prihvaćanje osnovnih načela slobode plovidbe i poštivanje međunarodnog prava zajednička osnova na kojoj moraju stajati nacije UN-a.

On je dodao kako SAD radi s drugim zemljama širom svijeta kako bi zaštitio nacije "od prisile ili dominacije i osigurao da nijedna zemlja ne može koristiti energiju kao oružje".

Dodaje da SAD također poziva velike svjetske vjerovnike na "transparentne pregovore o oprostu dugova" i "spriječavanje šire ekonomske i političke krize širom svijeta".

Neodgovorne prijetnje upotrebom nuklearnog oružja

Američki predsjednik je pozvao  sve nacije da se ponovno obvežu na jačanje režima neširenja nuklearnog oružja putem diplomatije.

- Bez obzira što se još događa u svijetu, Sjedinjene Američke Države spremne su poduzeti kritične mjere kontrole naoružanja - rekao je Bajden i dodao:

- Nuklearni rat se ne može dobiti i nikad se ne smije voditi!

Kaže da je današnji dan donio "uznemirujuće" trendove jer je "Rusija izbjegavala ideale neširenja naoružanja koje su prihvatile sve druge nacije". Ponavlja da Rusija neodgovorno prijeti upotrebom nuklearnog oružja.

Nismo pasivni svjedoci historije

Svoje obraćanje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država završio je porukom o potrebi da zemlje širom svijeta poštuju ljudska prava. 

- Budućnost će osvojiti one zemlje koje oslobode puni potencijal stanovništva - rekao je Bajden.

Priznao je da su izazovi s kojima se danas suočavamo doista veliki.

- Mi nismo pasivni svjedoci historije, mi smo autori historije. Mi to možemo, moramo to učiniti, za sebe i za našu budućnost, za čovječanstvo - poručio je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.