NISU DOBRODOŠLI

Finska i Latvija saopćile da neće prihvatiti Ruse koji žele izbjeći vojnu mobilizaciju

Što se tiče situacije oko Finske, mogu reći da je sigurnosna situacija stabilna i mirna, rekao je Kaikonen

Edgars Rinkevics. AGENCIJE

A. O.

22.9.2022

Finska i Latvija saopćile su da neće prihvatiti Ruse koji odlaskom iz svoje države žele izbjeći djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Podsjetimo, za na se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin jučer. 


Bez razmatranja

Tom prilikom, obratili su se latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics i finski ministar odbrane Anti Kaikonen (Antti Kaikkonen).

- Latvija iz sigurnosnih razloga neće razmatrati izdavanje humanitarnih ili nekih drugih viza ruskim državljanima koji žele izbjeći mobilizaciju - naglasio je Rinkevics.

Kaikonen je izjavio da Finska prati ono što se dešava u susjednoj Rusiji te je ocijenio da postoje razlozi da njegova država pooštri viznu politiku prema ovoj zemlji.


Agresija na Ukrajinu

- Što se tiče situacije oko Finske, mogu reći da je sigurnosna situacija stabilna i mirna. Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i pomno pratimo situaciju - naveo je.

Podsjećamo, jučer je Putin održao govor i pozvao na mobilizaciju 300.000 rezervista za agresiju na Ukrajinu te je najavio referendume u okupiranim ukrajinskim teritorijama o tome da li žele postati dijelom Rusije. Nakon toga, veći broj Rusa odlučio je napustiti svoju domovinu kupujući aviokarte i otići u Tursku ili Srbiju jer ne žele ratovati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.