IZRAEL

Pronađena olupina velikog broda starog 1200 godina: Bio je prepun tereta

Ovdje imamo olupinu velikog broda, mislimo da je bio dug oko 25 metara, rekla je Cvikel

Pronađena olupina. africainnews

A. O.

22.9.2022

Nedaleko od izraelske obale pronađena je olupina drevnog broda s teretom iz cijelog Sredozemlja, pokazuje da su trgovci sa zapada pristizali i nakon islamskog osvajanja Svete Zemlje.

Je li do potonuća broda došlo zbog oluje ili neiskusnog kapetana za sada nije poznato. Ipak koji god da je razlog, trgovački brod izgrađen od drveta jele i oraha s delicijama iz dalekih zemalja potonuo je u plićini, blizu obale današnjeg izraelskog obalnog gradića Magan Majkla (Maagan Michaela) prije više od 1.200 godina.

- Bilo je to u vrijeme kada je većinom kršćansko Bizantsko Carstvo gubilo kontrolu nad tim područjem u istočnom Mediteranu, dok je islam širio svoj uticaj - smatra Deborah Cvikel, pomorska arheologinja sa Sveučilišta Haifa i voditeljica istraživanja.


Plovidba unutar voda

- Historijske knjige govore da je tada trgovina gotovo stala (...) da nije bilo međunarodne trgovine, već plovidbe samo unutar teritorijalnih voda, ali čini se da to nije tako - rekla je Cvikel.

Predmeti pronađeni na brodu pokazuju da je pristao na Kipru (Cipru), Egiptu, moguće u Turskoj i možda na sjevernoafričkoj obali.

- Ovdje imamo olupinu velikog broda, mislimo da je bio dug oko 25 metara, i nakrcan je robom iz cijelog Sredozemlja - dodaje arheologinja.


Imali simbole

Neki od predmeta su na sebi imali simbole kršćanske bizantske crkve, dok su drugi imali natpise na arapskom. U olupini je pronađeno oko 200 amfora (op.a. posuda) s maslinama, smokvama i datuljama.

Istraživanje lokaliteta provodi Izraelska zaklada za znanost, Zaklada Honor Frost i Institut za pomorsku arheologiju teksaškog Sveučilišta A&M.

Izraelska obala puna je drevnog brodovlja. Olupine su dostupnije nego drugdje zbog plitkog mora i pješčanog dna koje bolje očuva artefakte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.