STRUČNJACI OTKRIVAJU

Koji su znakovi da Putin priprema nuklearni napad?

Pokretanje nuklearnog napada zadnja je mjera koju bi Rusija mogla iskoristiti, piše Newsweek

H. J. I.

Vladimir Putin

Foto: Agencije


Vladimir Putin jučer je još jednom zabrinuo svijet kada je u obraćanju naciji spomenuo nuklearno oružje.

Pokretanje nuklearnog napada zadnja je mjera koju bi Rusija mogla iskoristiti, piše Newsweek, a stručnjaci kažu da bi u tom slučaju SAD to mogao detektirati i napasti prije nego što se Putin odluči na napad.

Upotreba oružja dalekog dometa

Hans Kristensen, direktor za projekt nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, rekao je za Newsweek da bi Putin mogao brže djelovati s oružjem dalekog dometa, koje već i je u stanju pripravnosti, umjesto onog kratkog dometa, koje bi Rusija trebala izvaditi iz skladišta.

Da obavještajna zajednica detektira aktivnost na mjestima tih skladišta – ukrcavanje bojevih glava na kamione i helikoptere ili pojačanu aktivnost među posebno treniranim jedinicama – to bi mogao biti znak da Putin planira napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane, upotreba oružja dalekog dometa mogla bi se očekivati ako bi se lansirne rampe, raketne podmornice ili krstareće rakete premještale u većem broju nego inače.

Rusija posjeduje 5.077 bojevih glava

- Zabilježio bi se i veći broj aktivnosti u kontrolnom i zapovjednom sistemu i općenitoj komunikaciji koja bi indicirala da se nešto događa - dodao je Kristensen.

Rusija ima najveći broj nuklearnih bojevih glava na svijetu, prema Federaciji američkih naučnika, čak 5.977. SAD ih posjeduje 4.428, a Francuska je treća nuklearna sila s 290 bojevih glava. No, ističu kako tačan broj za Rusiju nije poznat iz sigurnosnih razloga.

NA VRH

Podijeli članak na