OGLASIO SE

Kadirov nezadovoljan razmjenom vojnika

Završili smo razmjenu po ukrajinskim uvjetima, kaže on

Ramzan Kadirov: Razumio bih ekvivalentnu razmjenu. AGENCIJE

Piše: S. S.

23.9.2022

Putinov prijatelj Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika. Ukrajinci kažu da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka.

Tu je razmjenu prokomentarisao čečenski vođa Ramzan Kadirov na Telegramu.

"Nije u redu"

- Izuzetno sam nezadovoljan razmjenom. Čak mi je cijela situacija neshvatljiva. Kad god su se donosile borbene ili taktičke odluke, mi, aktivni sudionici specijalne operacije, bili smo konsultirani. Razumijem da je na vrhu ministarstva odbrane to mnogo vidljivije, ali smatram da se kriminalci prepoznati kao teroristi ne mogu mijenjati za vojnike - kazao je Kadirov.

Kaže da bi razumio ekvivalentnu razmjenu, kao što je to vojnik za vojnika, agent za agenta.

- Imamo puno zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, koje promijenite barem sto na jednog, a oni će i dalje ostati. Završili smo razmjenu po ukrajinskim uvjetima. Nije u redu. Naši borci su razbili fašiste u Mariupolju, otjerali ih u Azovstal, dimili ih iz podruma, ginuli, ranjavani i granatirani. Premještaj čak i jednog od ovih azovskih terorista trebao je biti neprihvatljiv. I stoga ne čudi što su borci koji su oslobodili Mariupolj i sada izvukli zaključak - ne uzimajte naciste u zarobljeništvo.

Lično mišljenje

Kazao je da je to njegovo lično mišljenje i da ono ne utiče na načelo da je svaka zapovijed vrhovnog zapovjednika izvršna.

Podsjećamo, Viktor Medvedčuk je lider opozicione Platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.