U OVOJ GODINI

Zamjenik šefa Gazproma: Prihodi od izvoza su veći od očekivanih

Veći prihodi u prvoj polovini godine 'pokrili' su veće porezne obaveze i važne investicijske projekte

Investicijski program za ovu godinu povećan je za 222 milijarde rubalja. ILUSTRACIJA

A. O.

23.9.2022

Ruski Gazprom povećao je proračun za ulaganja u ovoj godini budući da su prihodi od izvoza nadmašili očekivanja i nadoknadili smanjeni obujam isporuka, izjavio je zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov. 

Investicijski program za ovu godinu povećan je za 222 milijarde rubalja, na 1980 milijardi rubalja (33.38 milijardi dolara), saopćila je ruska kompanija.


Dodatna sredstva

Kapitalna potrošnja bit će veća za 319.1 milijardu rubalja i iznosit će 1.750 milijardi rubalja, uglavnom zbog dodatnih sredstava za razvoj centara za proizvodnju plina na poluotoku Jamal i na istoku Rusije. 

- Novi proračunski plan odražava za 34 posto veće prihode od prodaje plina nego što je predviđeno u prvoj verziji proračuna - rekao je Sadigov jučer na kanalu Telegram.


Pokrivanje poreza

Manji obujam izvoza plina u potpunosti je neutraliziran rastom izvozne cijene, objasnio je Sadigov. Veći prihodi u prvoj polovini godine 'pokrili' su veće porezne obaveze i važne investicijske projekte, poput plinovoda Snaga Sibira i skladišta na poluotoku Jamal u sjevernom Sibiru, dodao je čelnik Gazproma.

Kompanija će također isplatiti 1.200 milijardi rubalja (20 milijardi dolara) dividendi za rezultate u prvoj polovini godine, naveo je Sadigov.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.