DUBOKA PODJELJENOST

Švicarci izglasali kasniji odlazak žena u penziju: One najavile proteste

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas

Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu penziju, što je godinu dana duže nego dosad. ILUSTRACIJA

A. O.

25.9.2022

Švicarci su tijesnom većinom glasali za produženje dobi za penzionisanje žena na 65 godina.

Ipak, glasanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas.


Uzgoj stoke

Naprotiv, inicijativa koju su pomno pratili u inozemstvu, a htjela je zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.

Nakon dva neuspjela pokušaja u 2004. i 2017., Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao “stabilizirati” švicarski sistem penuionog osiguranja koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u mirovinu.

Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu penziju, što je godinu dana duže nego dosad.


Glavne mjere

Parlament je prošle godine odobrio glavne mjere panzione reforme koje uključuju i povećanje PDV-a (prihvaćeno u nedjelju s 55 posto glasova).

Članice Socijalističke stranke ocjenjuju da kasniji odlazak žena u mirovinu “nije samo korak natrag što se tiče jednakosti, nego je pljuska svim ženama”. 

Najavile su proteste u Bernu u ponedjeljak na kojima će osuditi ishod referenduma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.