NOVE INFORMACIJE

Zelenski: Otkrivene još dvije masovne grobnice u Izjumu

Ruske vlasti nisu još komentirale tvrdnju ukrajinskog predsjednika o grobnicama u gradu na sjeveroistoku napadnute države

Zelenski je za CBS izjavio da su pronađene još dvije masovne grobnice. Agencije

H. J. I.

26.9.2022

Ukrajina je u nedavno oslobođenom Izjumu otkrila još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je to rekao u razgovoru za CBS kasno u nedjelju, pozvavši pritom i na nove sankcije Rusiji. 

- Danas sam dobio još informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela. Govorimo o malom gradu Izjumu. Sankcije se trebaju nastaviti. One će imati politički, ali i finansijski utjecaj - rekao je Zelenski. 

Ruske vlasti nisu još komentirale tvrdnju ukrajinskog predsjednika o grobnicama u gradu na sjeveroistoku napadnute države, no Moskva je dosad negirala sve joj pripisane zločine i napade na civile. 


Ukrajinske vlasti su nakon oslobađanja Izjuma ranije ovog mjeseca pronašle veliku grobnicu u šumskom dijelu Izjuma te su pokrenule istragu o uzrocima smrti. Prošle sedmice završile su ekshumaciju tijela 436 ljudi. Čini se da je većina njih umrla nasilnom smrću, a prvi pokazatelji govore da je 30 njih bilo mučeno, objavio je regionalni guverner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.