JAČANJE DESNICE

Politički analitičar Davor Gjenero za "Avaz": Putin je, uz Mađarsku, dobio još jednog saveznika

Nije slučajno da se ovaj poraz evropskih vrijednosti i evropskih javnih politika, pod pritiskom ruske agresije na Ukrajinu, ali i hibridnog rata totalitarnog režima Vladimira Putina, dogodio upravo u Italiji, kaže Gjenero

Gjenero: Poraz evropskih vrijednosti. Arhiv

Piše: A. Bajramović

26.9.2022

Prvi ozbiljni stres - test političnog sistema neke od članica EU prošao je vrlo loše, kaže za “Avaz” poznati politolog i politički analitičar Davor Gjenero, komentirajući ishod prijevremenih izbora u Italiji. Ova zemlja će, po najavama brojnih medija, uskoro dobiti “najdesniju vladu još od vremena Benita Musolinija”.

Novac ruskog diktatora

- Nije slučajno da se ovaj poraz evropskih vrijednosti i evropskih javnih politika, pod pritiskom ruske agresije na Ukrajinu, ali i hibridnog rata totalitarnog režima Vladimira Putina, dogodio upravo u Italiji, zemlji s najmanje konsolidiranom demokracijom, s najslabijim parlamentarnim i stranačkim sistemom i najmanje funkcionalnim izbornim modelom među starim članicama EU – kaže Gjenero.

Podsjeća da je kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu dovela do kombinacije deklasifikacije dijela stanovništva, dramatičnog pada prihoda i standarda građana, ali i do još veće neizvjesnosti i neurotičnog straha od budućnosti.

- U takvim okolnostima, naučili smo to u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća, otvara se golem prostor manipulatorima i populistima, koji nude „jednostavna rješenja” i u uvjetima straha, koji blokira racionalno razmišljanje, nude svoju neustrašivost kao rješenje za lažno konkretne probleme. Populistički pokreti uvijek se koriste protu-establišment retorikom, a evropska administracija i domaće elite, kao i useljenici, migranti, kao „griješni jarci” idealna su meta za fokusiranje nezadovoljstva građana. Kad se tome doda i malo vjetra u leđa i još više novca od njihovog prijatelja, ruskog diktatora Putina, ocrtava se priča o uspjehu – ističe Gjenero.

Italija nema odgovoran stranački sistem, dodaje Gjenero, njeni birači se kreću od ekstrema do ekstrema, a do sada nije potonula u populističku autoritarnu avanturu prvenstveno zbog dobre javne uprave, koja kompenzira neefikasnost stranačke politike, te zato što se nakon kriza koje generiraju političari pojavi ekspert.


Brisel će imati velike brige

- Ipak, neuspjeh talijanskog stres - testa evropske demokracije nije se mogao dogoditi u neugodnijem trenutku. Pred nama su odsudni mjeseci za rastakanje Putinove agresije, a on je sad uz Mađarsku dobio još jednog saveznika unutar Evropskog vijeća. Doduše, taj se saveznik neće useliti u odaje vlasti još barem mjesec dana, a tek treba vidjeti kako će partnerima iz tri kolone - analogija s Crnom Gorom možda može nešto govoriti - uspjeti podijeliti političku moć. Ovakva, na populističkom iracionalizmu zasnovana vladajuća koalicija ne može trajati dugo, ali može u ključnim trenucima blokirati donošenje odluka unutar EU i razbiti ono što je do sada djelovalo kao neočekivano snažno evropsko savezništvo. S društvom iz „triju kolona” Brisel će imati velike brige, a to za evropsku periferiju nikad nije dobro, jer onda ona ostaje na marginama političke pozornosti – zaključuje politolog i politički analitičar Davor Gjenero.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.