TVRDE DA JE ŠPIJUN

Ruski FSB uhapsio japanskog diplomatu i držao ga satima

Moskva je diplomatskim kanalima protestovala kod japanske vlade zbog konzulovih postupaka, dodao je FSB

FSB je uhapsio konzula Motokija Tatsunorija. Agencije

H. J. I.

27.9.2022

Ruska sigurnosna služba FSB optužila je jučer japanskog konzula u Vladivostoku da se pokušao doći do tajnih informacija o ekonomskim posljedicama sankcija i zatražila od njega da napusti Rusiju.

FSB je uhapsio konzula Motokija Tatsunorija i pustio ga na slobodu nakon nekoliko sati, a Tokio je uložio "oštar protest" zbog pritvaranja i signalizirao da bi mogao uzvratiti istom mjerom, rekao je novinarima na brifingu u utorak vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno.

Tvrde da je htio doći do tajnih informacija o sankcijama

Konzul Tatsunori proglašen je personom non grata nakon što je uhvaćen u primanju tajnih informacija o ekonomskim posljedicama zapadnih sankcija na ruskom dalekom istoku, objavio je FSB.

Povjerljive informacije uključivale su i onu o saradnji Rusije s neimenovanom zemljom u azijsko-pacifičkoj regiji, navela je ruska sigurnosna služba, a konzul je za njih dao "novčanu nagradu".

Japan: Vezali su mu ruke i stavili povez preko očiju

Moskva je diplomatskim kanalima protestovala kod japanske vlade zbog konzulovih postupaka, dodao je FSB. 

Ruske su se vlasti pri hapšenju poslužile "zastrašivanjem", vezavši konzulu ruke i stavivši mu povez preko očiju, što predstavlja "očiglednu povredu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", ustvrdio je glasnogovornik japanske vlade.

- Pritvoreni konzul nije napravio ništa protuzakonito - naglasio je Matsuno, dodavši da je zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova ruskom ambasadoru rekao da Tokio "mora poduzeti ekvivalentne korake", zatraživši od Moskve službenu ispriku.

Konzul nije imao nikakvih zdravstvenih problema i napustit će Rusiju do srijede, dodao je japanski dužnosnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.