RUSKI PREDSJEDNIK

Mijenja se globalna percepcija rata: Putinu leđa okreću i saveznici

Vang Ji, kineski ministar vanjskih poslova, rekao je kako treba uvažavati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svih država, a ambasador Kine pri UN Džang Jun rekao je kako sankcije i izolacija vode Rusiju u ćorsokak

Putin i Đinping: Kina je do sada bila suzdržana po pitanju dalje podrške Moskvi od one diplomatske. Sputnik

E. Ć.

28.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin digao je rat u Ukrajinu na jednu novu razinu nakon što je proglasio djelimičnu mobilizaciju i poslije referenduma u okupiranim teritorijama.

Putin je 21. septembra, u obraćanju u kojem je najavio mobilizaciju dodatnih 300.000 vojnika, podržao referendume i zaprijetio da će svim sredstvima, pa i nuklearnim oružjem, braniti teritorijalni integritet Rusije, koja će uskoro da pod svoje okrilje, na osnovu rezultata "referenduma", uvrsti i okupirane ukrajinske oblasti.

- Ne blefiram! - rekao je Putin.


"Hladan tuš" za Putina

Sjedinjene Američke Države su pozvale vijeće sigurnosti UN-a da osudi ruske nelegalne referendume, a onda je za Putina uslijedio "hladan tuš" od strane njegovih partnera. Naime, oglasila se Kina koja je do sada bila suzdržana po pitanju dalje podrške Moskvi od one diplomatske.

Vang Ji, kineski ministar vanjskih poslova, rekao je kako treba uvažavati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svih država, a ambasador Kine pri UN Džang Jun rekao je kako sankcije i izolacija vode Rusiju u ćorsokak.

- Blokovska konfrontacija, politička izolacija, sankcije i pritisak samo će dovesti do ćorsokaka - poručio je Džang na sjednici Vijeća sigurnosti UN u srijedu, prenosi Reuters.

Kina je Rusiji dala diplomatsku podršku nakon invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara, a Džang je sada ponovio poziv Pekinga na pregovore za okončanje sukoba koji "uključuju legitimnu zabrinutost obje strane".


Jasan stav i Erdoana

Osim Kine, tu je i Turska, koja je nazvala referendume nelegalnim. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da su referendumi neprihvatljiva politika svršenog čina koji međunarodna zajednica neće priznati.

Jedan od najbližih saveznika Rusije Kazahstan, također neće priznati moguću rusku aneksiju istočnih regiona Ukrajine poslije referenduma, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje.

- Što se tiče održavanja referenduma... Kazahstan polazi od principa teritorijalnog integriteta država, njihove suverene jednakosti i mirnog suživota - rekao je portparol Ministarstva Aibek Smadijarov.

Zapadni zvaničnici ocjenjuju da javne opomene indijskog premijera Narendre Modija i predsjednika Kine Sija Đinpinga (Xi Jinping) koje su upućene Putinu signaliziraju promjenu u globalnoj percepciji rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.