POTPREDSJEDNICA SAD

Heris stigla u Južnu Koreju: Sastat će se s predsjednikom

Američka potpredsjednica stiže iz Tokija, gdje je prisustvovala pokopu bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea

Kamala Heris. REUTERS

A. O.

29.9.2022

Potpredsjednica SAD Kamala Heris (Harris) danas je doputovala u Južnu Koreju gdje će potvrditi snagu saveza Vošingtona (Washingtona) i Seula, dan nakon novih balističkih pokusa Sjeverne Koreje.

Avion u kojem se nalazila sletio je u zračnu bazu u Osanu, 70 kilometara južno od Seula, javio je novinar AFP-a.


Prisustvovala pokopu

Američka potpredsjednica stiže iz Tokija, gdje je prisustvovala pokopu bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea (Shinza) koji je ubijen dok je držao govor.

Heris se treba sastati s južnokorejskim predsjednikom Jun Suk-jeolom (Yoon Suk-yeolom) i posjetiti dobro utvrđenu razvojačenu zonu (DMZ) koja dijeli dvije Koreje.


Novi zakon

Kamala Heris će s predsjednikom Junom (Yoonom) razgovarati o dugogodišnjem sigurnosnom savezu dviju zemalja, o jačanju ekonomske i tehnološke saradnje te o nizu drugih regionalnih i svjetskih pitanja, saopćeno je iz njenog ureda.

Seul će izraziti svoju zabrinutost zbog novog zakona koji je potpisao američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i kojim se ukidaju subvencije za električne automobile proizvedene izvan Sjedinjenih Američkih Država, što će pogoditi južnokorejske proizvođače poput Hyundaija i Kije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.