AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: SAD nikada neće priznati ruske referendume u Ukrajini

Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spase svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu, poručio je Bajden

Bajden: Ovaj takozvani referendum je sraman. AP

E. Ć. / Anadolija

29.9.2022

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) danas je podigao svoj glas na kontraverzne referendume Rusije u Ukrajini navodeći kako Washintgon nikada neće priznati aneksiju Moskve nad dijelovima Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na programu u Bijeloj kući na kojem su učestvovali i lideri pacifičkih zemalja, Bajden je ovaj potez nazvao sramnim, navodeći kako želi jasno poručiti da SAD nikada neć priznati ruske zahtjeve na suverenu teritoriju Ukrajine.

- Ovaj takozvani referendum je sraman. Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spase svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu - rekao je Bajden.

Smatra kako je ruski rat na Ukrajinu, za kojeg vjeruje da je dio imperijalističkih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina, jasno kršenje UN-ove Povelje.

Ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, kao i dijelovi pod ruskom kontrolom Zaporožje i Herson održali su od 23. do 27. septembra referendume o pridruživanju Rusiji.

Moskva tvrdi da je 98 posto glasača izabralo da se pridruži Rusiji, dok Ukrajina i Zapad odbacuju rezultate. Potez je osudila i međunarodna zajednica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.