ADVOKATI NEMAJU KOMENTAR

Američki vojni ljekar i njegova supruga špijunirali za Putina

Gabrielian je optužena je da je planirala podijeliti informacije iz bolnice Džons Hopkins

Supružnici su navodno rekli tajnom agentu FBI-ja da ih je za špijunažu motivirao ruski patriotizam. ILUSTRACIJA

A. O.

30.9.2022

Vojni ljekar iz SAD-a Džejmi Li Henri (Jamie Lee Henry) (39) i njegova supruga Ana Gabrielian (Anna Gabrielian) (36), doktorica porodične medicine, optuženi su za prenošenje informacija ruskoj vladi.

Kako piše BBC, muž i žena se terete da su planirali podijeliti povjerljive informacije o pacijentima u vojnoj bolnici.

Supružnici su navodno rekli tajnom agentu FBI-ja da ih je za špijunažu motivirao ruski patriotizam. Advokati američkih supružnika još nisu komentirali slučaj, ali ni ruske vlasti.


Pomoć vladi

U optužnici podignutoj na sudu u Baltimoreu u Merilendu (Marylandu) stoji da je par optužen za urotu te otkrivanje zdravstvenih podataka. Tužioci su rekli da je par želio pomoći ruskoj vladi da stekne uvid u zdravstveno stanje pojedinaca povezanih s američkom vladom i vojskom.

U optužnici se navodi da je Henri htio iskoristiti svoju sigurnosnu dozvolu kako bi dobio pristup privatnoj medicinskoj dokumentaciji iz bolnice u Fort Bragu (Braggu), velikoj vojnoj bazi u kojoj je radio.

Gabrielian je optužena je da je planirala podijeliti informacije iz bolnice Džons Hopkins (Johns Hopkins) u Baltimoreu gdje je radila. Ona je navodno ponudila pomoć ruskoj ambasadi u Vašingtonu (Washingtonu) prije nekoliko mjeseci, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Sredinom avgusta obratila joj se osoba koja je tvrdila da radi za rusku ambasadu, a koja je zapravo bila agent FBI-ja. U optužnici se navodi da je doktorica tokom sastanka rekla da je motivirana ruskim patriotizmom i da želi pružiti bilo kakvu pomoć Rusiji "čak ako to znači da će biti otpuštena ili otići u zatvor".


Pristup informacijama

Optužena je da je ponudila suprugu da uđe u zavjeru i rekla agentu da ima pristup medicinskim informacijama u bazi i uvid u to kako SAD obučava vojsku za pružanje pomoći Ukrajini. Na drugom sastanku kasnije istog dana, Henri je navodno rekao agentu da razmišlja o tome da se dobrovoljno pridruži ruskoj vojsci.

Prema optužnici, par je planirao predati medicinsku dokumentaciju Rusima kako bi dokazali svoju spremnost na pomoć te da će im predati tajne informacije. Navodi se da je Gabrielian rekla agentu da njezin suprug može podijeliti informacije o tome kako američka vojska uspostavlja vojne bolnice u ratnim uvjetima i prethodnoj obuci koju je SAD provodio za ukrajinsku vojsku.

Ako budu osuđeni, supružnici se suočavaju s najviše pet godina zatvora za urotu i 10 godina za svaku točku odavanja zdravstvenih podataka.

Henri je prvi aktivni časnik američke vojske koji je otkrio da je transrodna osoba. 

Vojska mu je 2015. dala dopuštenje da službeno promijeni svoje ime i spol. Iste godine se par vjenčao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.