NAKON POPLAVA

Video / Morski pas plivao predgrađem, stručnjaci sumnjaju

Nisam znao šta je to, samo je izgledalo kao riba ili tako nešto, rekao je Kamerata

Plivao vodom. PRINTSCREEN

A. O.

30.9.2022

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak morskog psa koji pliva u jednom dijelu predragađa Floride. Naime, kako stručnjaci kažu, nije poznato da li je riječ o ajkuli.

U prošlosti je bilo mnogo objava na društvenim mrežama koje su prikazivale morska stvorenja kako lutaju gradovima usred katastrofalnih vremenskih nepogoda i poplava koje su uzrokovale.

Ista se stvar dogodila kada je uragan Ian ove sedmice udario u obalu Floride. Na Twitteru se pojavio video koji prikazuje morsko stvorenje kako pliva u plitkoj vodi u Fort Majersu (Myersu) i mnogi su sumnjali da se radi o montaži.

Prema AP-u, potvrđeno je da je video zaista nestao za vrijeme poplava koje su se dogodile prije par dana.

Dominik Kamerata (Dominic Cameratta), mještanin Fort Majersa, snimio je video u srijedu kada je primijetio da nešto pliva ispred njegove kuće u Devonwoodu.


- Nisam znao šta je to - samo je izgledalo kao riba ili tako nešto. Uvećao sam snimak, a svi moji prijatelji su govorili: 'To je kao morski pas, čovječe" - rekao je za AP.

Stručnjaci su bili podijeljenih mišljenja po pitanju da li se radi o ajkuli ili običnoj ribi u intervjuu za Associated Press. Naime, oni koji sumnjaju da je riječ o ajkuli, pitali su se kako je uspio doći iz Meksičkog zaljeva.

Janis Papastamatiou, morski biolog koji proučava ponašanje morskih pasa na Međunarodnom sveučilištu Florida, objasnio je AP-u kako bi se to moglo dogoditi.

- Pod pretpostavkom da su navedena lokacija i datum tačni, vjerovatno je da je ovaj morski pas povučen prema obali s rastućim morem - pojasnio je.

Sudeći prema nekim snimkama s mjesta gdje je uragan Ian najjače udario, nije teško zamisliti kako su morska stvorenja uspjela stići u unutrašnjost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.