GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Ruska aneksija ne mijenja prirodu rata, Ukrajina ima pravo da izabere vlastiti put

Naš fokus je na osiguravanju podrške Ukrajini, kako bi joj pomogli da se odbrani od brutalne ruske agresije i to je glavni zadatak NATO saveznika, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg: Podržava ukrajinsko pravo da izabere vlastiti put i sigurnosni sistem kojem će se pridružiti. Twitter

E. Ć.

30.9.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je press konferenciju nakon ceremonije na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio aneksiju četiri ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Ukrajina je danas predala i zvanični zahtjev NATO savezu, a Stoltenberg je rekao kako podržava ukrajinsko pravo da izabere vlastiti put i sigurnosni sistem kojem će se pridružiti.


- O članstvu Ukrajine može odlučivati samo 30 članica NATO-a, za članstvo je potrebna jednoglasna odluka. Naš fokus je na osiguravanju podrške Ukrajini, kako bi joj pomogli da se odbrani od brutalne ruske agresije i to je glavni zadatak NATO saveznika - poručio je Stoltenberg.


Stoltenberg je dodao kako je ilegalna aneksija ukrajinske teritorije ne mijenja prirodu ovog rata, navodeći kako je ovo najozbiljnija eskalacija rata od početka invazije 24. februara.

- Ako Putin pobijedi, to je znak da autoritarne sile kao Rusija mogu koristiti silu da postignu ciljeve i učine svijet opasnijim - istakao je generalni sekretar NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.