OBJAVLJENE PORUKE

Tekstovi Elona Maska pokazuju kako je njegova veza sa Twitterom krenula naopako

Mask je bio zainteresiran za unapređenje ideje

Elon Musk poslao poruku Džeku Dorseju. CNN

A. Č. / CNN

1.10.2022

Nekoliko dana prije nego što je javno objavio svoju investiciju na Twitteru, Elon Musk je poslao poruku Džeku Dorseju (Jack Dorsey). 

Bivši izvršni direktor Twittera sugerirao je da više ne vjeruje u kompaniju koju je osnovao, prema novim sudskim podnescima u pravnoj borbi između Muska i Twittera, piše CNN.

Mask je u januaru tiho počeo graditi veliki udio u Twitteru (TWTR). U tekstu od 26. marta, Dorsej je rekao Masku: 

- Potrebna je nova platforma. To ne može biti kompanija. Zbog toga sam otišao.

Mask, koji je strastveni korisnik Twittera, a kojeg su često smatrali prijateljskim sa Dorejem, odgovorio je pitanjem kako bi platforma trebala izgledati. 

Dorsej je potom objasnio svoj stav da bi to trebao biti “protokol otvorenog koda” i da se ne oslanja na “model oglašavanja”, kao što Twitter trenutno radi. 

Dodao je da Twitter "nikada nije trebao biti kompanija", rekavši da je "to bio prvobitni grijeh".

Mask je bio zainteresiran za unapređenje ideje. U kasnijem tekstu tog dana, rekao je: 

- Mislim da je vrijedno i pokušati pomaknuti Twitter u boljem smjeru i učiniti nešto novo što je decentralizirano.

Odgovor Dorseja Masku. CNN

Privatne razmjene između Dorseja i Maska jedna su od brojnih tekstualnih poruka objavljenih u sudskim podnescima ove sedmice, nudeći novi uvid u dogovor direktora Tesle da kupi Twitter za 44 milijarde dolara i njegov pokušaj kasnije da odustane od dogovora. 

Poruke također nude jedinstveni prozor u sklapanje poslova u Silicijskoj dolini, jer rotirajuća ekipa milijardera i rukovodilaca industrije - od Larryja Ellisona i Marca Benioffa do članova porodice Murdoch - klizi u Muskove tekstualne poruke kako bi razgovarala o Twitteru i, u nekim slučajevima , ležerno nude finansijsku podršku za posao.

U danima nakon njegovog privatnog razgovora s Dorsejem, Mask se sastao s odborom i vodstvom Twittera. 

5. aprila je pristao da se pridruži upravnom odboru kompanije, što je Dorsej javno i privatno zagovarao. U razmjeni tekstualnih poruka s Maskom kasnije tog dana, Dorsey je izrazio povjerenje u Paraga Agrawala, njegovog nasljednika na mjestu izvršnog direktora Twittera. Agrawal je također izrazio uzbuđenje u privatnim tekstovima zbog ulaska Muska u odbor.

Ali činilo se da se odnos između Muska i izvršnog direktora Twittera brzo pogoršao.

Mask je 9. aprila tvitovao pitanje: „Da li Tviter umire?“ Agrawal je tog dana dodao tekst kojim je Mask dao do znanja da će takvi komentari otežati život izvršnog direktora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.