DUG PUT DO OPORAVKA

Svjetska banka osigurala dodatnih 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara hitnog finansiranja za Ukrajin

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara. CNN

A. Č. / Anadolija

1.10.2022

Svjetska banka najavila je da će s dodatnih 530 miliona dolara pomoći ratom pogođenoj Ukrajini da pokrije osnovne javne usluge kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita, javlja Anadolija.

Velika Britanija i Danska, kao zemlje donatori, omogućile su 500 miliona dolara, odnosno 30 miliona dolara garancija za kredite, kako bi podmirile hitne potrebe Ukrajine uzrokovane ratom.

- Razaranja, štete i dislokacije u Ukrajini su zapanjujući i nastavljaju da rastu. Ukrajinski narod ima dug put do oporavka, a razvojni partneri će morati da nastave da se okupljaju kako bi podržali obnovu Ukrajine“, rekla je Anna Bjerde, regionalna potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara hitnog finansiranja za Ukrajinu, uključujući obaveze i obećanja donatora, od čega je 11 milijardi dolara u potpunosti isplaćeno.

- Naša najnovija analiza pokazuje da su ukupni dugoročni troškovi rekonstrukcije i oporavka u Ukrajini enormni, s potrebama čak i za naredne tri godine u ukupnom iznosu od preko 100 milijardi dolara, cifra za koju se očekuje da će rasti kako se rat nastavlja - upozorio je Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.