LIMAN U DONJECKU

Zašto se Rusi ne povlače iako su opkoljeni u strateški važnom gradu u Donjecku: Postoje tri verzije

Ovo se ne može zaustaviti, čeka ih maleni, zgodni “bojler”, kazao je savjetnik šefa ukrajinskog predsjednika

Liman okružen ukrajinskim snagama. AP

Piše: E. Ma.

1.10.2022

Aleksij Arestovič, savjetnik šefa ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog  saopćio je da je zarobljeno do 5.500 ruskih vojnika u Limanu u Donjecku. 

Kako navode ukrajinske vlasti, njihove trupe su "presjekle" sve puteve koji vode iz grada, a svi pokušaji ruske vojske da oslobode saborce su završeni bezuspješno.

Ukrajinska kliješta na sjeverozapadu i jugoistoku polako se zatvaraju i prijete da će presjeći posljednju rutu za povlačenje ruskih jedinica. Taj put međutim više nije siguran, cesta je pod napadom ukrajinskog topništva.

- Ovo se ne može zaustaviti. Čeka ih maleni, zgodni “bojler”. Niko tamo ne može se ni sa čim osigurati. Svi su već stigli - kaže Aleksej Arestovič.

Rusko ministarstvo odbrane u svojim službenim izvještajima nastavlja ignorirati neuspjehe i prijeteću situaciju oko Limana. 

Rusija nije pripremila svoju publiku za izgledni poraz oko Limana, a ruski propagandisti nastavljaju zataškavati očite probleme na bojištu, kažu analitičari na Američkom institutut za proučavanje rata.

Informacijski muk može dovesti do još jednog kolapsa na frontu i dodatne demoralizacije ruskih trupa, navode stručnjaci.

Kad su bili u sličnoj situaciji u blizini Izjuma, zapovjedništvo ruskih oružanih snaga bez oklijevanja je naredilo povlačenje trupa na istok. Morali su za sobom ostaviti mnogo opreme i streljiva, nisu mogli pomoći opkoljenim jedinicama i njihova pozicija na bojištu se drastično pogoršala, ali ljudi su većinom spašeni.

Ali u ratu, odluke zapovjedištva nisu uvijek najlogičnije. U uvjetima kada se situacija na fronti ubrzano mijenja, mnogo toga ovisi o nizu slučajnosti, nepredviđenim okolnostima i drugim razlozima koje obični promatrači ne vide.

Mnogo toga može se nagađati o tome zašto je ruska vojska odlučila ostati na položajima oko Limana do zadnjeg trenutka, ali neće se uskoro znati je li ta odluka opravdana.


Prva verzija - radi se o grešci ruske vojske

Nakon teškog poraza pored Harkiva, u ruskim krugovima došlo je do debate o tome ko je krivac za nastalu situaciju.

Na kraju su ruski propagantisti došli do konsenzusa – kažu da je riječ bila o krivim kalkulacijama zapovjednika na terenu koji nisu pripremili slojevitu odbranu. Nisu mogli ništa drugo nego povući se jer nisu imali dovoljno ljudi.

Moguće je da su u slučaju Limana ruski vojni zapovjednici mislili da su naučili iz ranijih grešaka: izgradili su odbranu u skladu s vojnom teorijom i smatraju da će moći zadržati položaje čak i nakon što se ukrajinska vojska približi.

Ipak, možda su još uvijek podcijenili spremnost neprijatelja, ali i precijenili sposobnosti vlastitih trupa. A sada je prekasno da odu.

Kritiziranje i posramljivanje vojske postao je omiljeni hobi ruskih propagandista, a najvažnije je to činiti “s ljubavlju prema vojsci”, jer se u suprotnom riskira suđenje za klevetu.


Druga verzija - pritisak iz Kremlja

Nakon što nisu uspjeli okupirati Kijev, Harkiv, Odesu i druge velike gradove u Ukrajini, rusko vodstvo osmislilo je hitni strateški zadatak – zauzeti kompletan teritorij regija Luhansk i Donjeck.

Za zapovjedništvo ruske vojske, ovaj zadatak značio je otprilike isto kao i Staljinova naredba: “Nema nazadovanja!”.

Tada je započeo ogromni napad na Donbas, tokom kojeg je ruska vojska koristila taktiku “rafalne paljbe”, uništavajući neprijateljske pozicije do temelja.

Dokle god je ruska vojska imala inicijativu, zadržavanje kontrole nad okupiranim naseljima nije bilo toliko hitno, za razliku od situacije u kojoj su natjerani na odbranu. Sada se ta situacija promijenila, ruske trupe moraju se braniti iz utvrđenih područja, mnoga od kojih su i sami ranije uništili.

A povlačenje nije opcija. Ako bi se brzo povlačenje iz Harkiva moglo objasniti kao potrebom za “regrupiranjem trupa” onda bi napuštanje teritorija u Donjecku i uskoro Luhansku izgledalo kao direktno oglušivanje na naredbu Visokog zapovjednika vojske, što bi moglo izazvati njegov gnjev i donijeti neke promjene u zapovjedništvu.


Treća verzija - prisilna žrtva


Situacija blizu Limana sada podsjeća na situaciju u Mariupolju na početku ruske invazije na Ukrajinu. Tada je zapovjedništvo ukrajinske vojske svjesno odlučilo ostaviti veliku grupu vojnika u gradu, bez obzira na to što njegovo okruženje bilo neizbježno, tako da bi mogli odvući dio ruske vojske u napredovanju i dati im vremena da skupe rezerve i pripreme odbrambene linije na dugom potezu fronte.

Ruska vojska, nakon povlačenja iz Harkiva, u sličnoj je poziciji – nova linija obrane još nije izgrađena, rezerve na koje mogu računati zbog mobilizacije još nisu spremne, a neprijatelj je pun snage i odlučan napasti.

Vjerojatno se računa s idejom da će ukrajinska vojska biti primorana usporiti u svom napredovanju pošto se mora pozabaviti skupinom koja se još nije predala i da će izgubiti neko vrijeme neutralizirajući ju. Rusija se nada da će se tu situacija promijeniti i postojat će izgledi da se okružene trupe izvuku iz Limana.

Blogeri koji podržavaju Kremlj nadaju se da će se situacija u najmanju ruku stabilizirati dolaskom hiljada regrutiranih rezervista na frontu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.