REVOLUCIJA

Ilon Mask predstavio svog humanoidnog robota

Prototip modela za koji je naveo da je razvijen u februaru, izašao je da mahne okupljenima, a tom prilikom prikazan je i video o tome kako radi jednostavne zadatke

E. Ma.

Ilon Mask (Elon Musk), direktor Tesle, pokazao je prototip humanoidnog robota Optimus, najvivši da će proizvođač električnih vozila moći proizvesti milione primjeraka.

Prodavat će ih za manje od 20.000 dolara, što iznosi manje od trećine cijene modela Y.

- Imamo još mnogo posla da poboljšamo Optimus - rekao je Mask na predstavljanju robota u Teslinoj kancelariji u Palo Altu u Kaliforniji.

On je rekao da očekuje da će kompanija biti spremna da prima porudžbine za "Optimusa" za tri do pet godina.

Prototip modela za koji je naveo da je razvijen u februaru, izašao je da mahne okupljenima, a tom prilikom prikazan je i video o tome kako radi jednostavne zadatke, kao što su zalivanje biljaka i nošenje kutija.

Tim je izbacio robota na kolicima koji je težak 73 kilograma, a Mask je rekao da se nada da će robot uskoro moći da hoda.

- Nije bio sasvim spreman za hodanje, ali mislim da će se to riješiti za nekoliko sedmica - izjavio je Mask.

Rekao je da postojećim humanoidnim robotima "nedostaje mozak" - i sposobnost da sami rješavaju probleme. Nasuprot tome, Optimus bi bio ekstremno sposoban robot i Tesla namjerava da proizvede milione njih.

Za razliku od drugih proizvođača, Tesla vidi tržišnu priliku u proizvodnji robota za masovno tržište koji bi mogli da se koriste u fabričkom radu.

Više o temi Elon Musk

Više o:

Elon Musk Robot
NA VRH

Podijeli članak na