BIVŠI PREMIJER ITALIJE

Berluskoni: Insistirat ću na diplomatskom rješenju sukoba s Rusijom

Nni pod kojim okolnostima se ne može razmišljati o žrtvovanju slobode i prava ukrajinskog naroda - zaključio je Berluskoni

D. H.

Berluskoni: Trebamo imati odnos prema Rusiji kao i prethodna vlada

Foto: Arhiv


Nakon što je na parlamentarnim izborima u Italiji stranka Braća Italije na čelu s Giorgiom Meloni osvojila najveći broj glasova, u ovoj državi uslijedile su konsultacije vezane za formiranje vlasti, a jedan od onih koji učestvuje u ovom procesu jeste i Silvio Berluskoni (Berlusconi).

Osnivač partije Forza Italia trebao bi zajedno s sa strankama Braća Italije i Liga činiti novu italijansku vladu koju mnogi smatraju najviše desno orijentiranom još od kraja Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za La Stampu, Berluskoni je pojasnio kako je do sada obavio razgovore i sa Meloni, ali i sa Mateom Salvinijem (Matteo Salvini). Međutim, u razgovoru sa novinarima, nije htio otkriti detalje susreta.

- Nikada nisam otkrivao svoje privatne razgovore sa damama. To je staro pravilo i neću napraviti izuzetak ni sada kada će gospođa Meloni vjerovatno postati nova premijerka države - rekao je Berluskoni.

Kada je riječ o samom sastavu vlade, Berluskoni je pojasnio kako ne vjeruje u vladu koja bi se nazivala čisto ekspertskom.

- Nije pitanje brojeva već samog značenja. Ne vjerujem u čiste eksperte. Da samo oni postoje, politika bi bila beskorisna. Oduvijek sam želio da u svoje vlade uključim ljude koji su povezani s nama, koji dijele naš politički projekt i koji imaju vrhunski profesionalni, akademski ili poslovni plan i program - mišljenja je Berluskoni.

Također, u razgovoru je Berluskoni otkrio i da li namjerava biti samo član Senata ili pretendira i na druge pozicije.

- Uradit ću ono što će od mene tražiti država i prije svega desni centar. Očigledno, ako razmislite o priči mog života, možete shvatiti da uloga koju igram prevazilazi bilo koji formalni zadatak, posebno u međunarodnom scenariju - pojasnio je lider stranke Forza Italia.

Jedno od pitanja na koje je Berlusconi odgovarao odnosilo se i na odnos Italije prema Rusiji, a Berluskoni je ponudio zanimljiv odgovor.

- Trebamo imati odnos prema Rusiji kao i prethodna vlada. Međutim, dodao bih, da ću kada okolnosti dozvole biti prvi koji će insistirati na diplomatskom rješenju. Rat smatram nepodnošljivim i ludilom svih ludila. Međutim, diplomatsko rješenje podrazumijeva apsolutno jedinstvo Zapada i ni pod kojim okolnostima se ne može razmišljati o žrtvovanju slobode i prava ukrajinskog naroda - zaključio je Berluskoni.

Više o temi Silvio Berlusconi

DUGOGODIŠNJI SAVEZNICI
Silvio Berluskoni brani predsjednika Rusije Vladimira Putina
BIVŠI PREMIJER ITALIJE
Berluskoni: Putina su natjerali na rat u Ukrajini
NA VRH

Podijeli članak na