JASAN ODGOVOR

Turska odbacila rusku odluku o aneksiji četiri ukrajinske regije

Ministarstvo je navelo kako Turska nastavlja podržavati “rješenje ovog rata, koji poprima zastrašujuće oblike, bazirano na miru, koji se može postići pregovorima“

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan. Agencije

Piše: N. Aj.

1.10.2022

Turska je danas saopćila da odbacuje odluku Rusije o aneksiji četiri ukrajinske regije kao što nije priznala ni aneksiju Krima 2014. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske navelo je kako odluka Moskve predstavlja kršenje uspostavljenih principa međunarodnog prava i da kao takva ne može biti prihvaćena, javlja Anadolija.


- Turska nije priznala rusku aneksiju Krima na nelegitimnom referendumu 2014. godine, te pokazala snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine u svakoj prilici. U skladu s tim stavom usvojenim 2014. godine, odbacujemo odluku Rusije da anektira regije u Ukrajini Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - navedeno je u saopćenju.


Ministarstvo je navelo kako Turska nastavlja podržavati “rješenje ovog rata, koji poprima zastrašujuće oblike, bazirano na miru, koji se može postići pregovorima“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je saopćio pripajanje spomenutih regija Rusiji. Putin je kazao kako su referendumi održani, a ljudi napravili izbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.