NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Dramatične promjene u Moskvi, Putin u jako opasnoj situaciji

Putin se oslanja na kontrolu informacijskog prostora u Rusiji kako bi zaštitio svoj režim

Vladimir Putin. ARHIV

A. O.

3.10.2022

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. 

Ruski poraz u Harkovskoj oblasti i Limanu, u kombinaciji s neuspjehom Kremlja da učinkovito i pošteno provede djelimičnu mobilizaciju, iz temelja mijenja ruski informacijski prostor.

Mediji koje sponzoriraju Kremlj i ruski vojni blogeri – istaknuta zajednica na Telegramu sastavljena od ruskih ratnih dopisnika, bivših dužnosnika i nacionalista žale zbog gubitka Limana i kritiziraju birokratske propuste djelimične mobilizacije.


Izvori iz Kremlja i vojni blogeri pripisuju poraz oko Limana i Harkovske oblasti neuspjesima ruske vojske da pravilno opskrbi i ojača snage u sjevernom Donbasu i žale se na nedostatak transparentnosti u pogledu napretka rata.

Neki gosti u televizijskim programima u Kremlju, koji su se emitirali 1. oktobra , čak su kritizirali odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pripoji četiri ukrajinske oblasti prije osiguravanja njihovih administrativnih granica ili čak crte ratišta, izražavajući sumnju u sposobnost Rusije da ikad okupira cijela ta područja.

Propagandisti Kremlja više ne skrivaju svoje razočaranje provedbom djelomične mobilizacije, često govoreći o ilegalnoj mobilizaciji nekih muškaraca i primjećujući probleme poput alkoholizma među novomobiliziranim snagama.


Ruski poraz

Ruski poraz oko Limana izazvao je još više konfuzije i negativnog izvještavanja u glavnom ruskom informacijskom prostoru nego rusko povlačenje iz Kijeva, Zmijskog otoka ili čak Harkpva.

Putin se oslanja na kontrolu informacijskog prostora u Rusiji kako bi zaštitio svoj režim mnogo više nego na vrstu masivnog aparata ugnjetavanja kojim se koristio Sovjetski Savez, čineći nered u informacijskom prostoru potencijalno još opasnijim za Putina nego što je bio za Sovjete.

Putin nikada nije ponovno izgradio aparat unutarnje represije koji su Sovjeti imali u KGB-u, snagama Ministarstva unutrašnjih poslova i Crvenoj armiji.

Putin sve donedavno nije ni nametnuo ekstremnu cenzuru koja je karakterizirala sovjetsku državu.

Ruski informacijski prostor se umjesto toga oslanjao na novinare i goste talk-showova kako bi nametnuo prisilnu autocenzuru, posebno nakon što je Kremlj usvojio zakon kojim Rusima prijeti do 15 godina zatvora za "diskreditiranje vojske".

Čečenski lider Ramzan Kadirov i finansijer Vagnera (Wagnera) Evgenij Prigožin dodatno su oštetili ranjive narative Kremlja tokom i nakon pada Limana. Kadirov je 1. oktobra objavio govor u kojem je optužio rusko vojno zapovjedništvo da nije brzo odgovorilo na pogoršanje situacije oko Limana i izjavio da Rusija mora osloboditi četiri anektirane oblasti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i nuklearno oružje male snage. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.