IZGRAĐENA U 19. VIJEKU

Upaljena svjetla na renoviranoj Sahat-kuli u Prištini

Sahat-kula, smještena u blizini Sultan Fatih Mehmet džamije u starom dijelu grada, čuva mnoge vrijednosti kulturnog nasljeđa i decenijsku historiju

H. J. I.

3.10.2022

Opština Priština večeras je upalila svjetla na Sahat-kuli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Opština Priština večeras je upalila svjetla na Sahat-kuli, spomeniku kulturnog nasljeđa, nakon djelimičnog vanjskog i unutrašnjeg renoviranja.

Sahat-kula, smještena u blizini Sultan Fatih Mehmet džamije u starom dijelu grada, čuva mnoge vrijednosti kulturnog nasljeđa i decenijsku historiju.


Zajednički projekat

Ceremoniji otvaranja Sahat-kule prisustvovali su gradonačelnik Perparim Rama i zamjenik stalnog predstavnika UNDP Kosovo Niels Knudsen.

Gradonačelnik Rama je kazao da je renoviranje bio zajednički projekat opštine i Evropske unije. Opština Priština je investirala 70 hiljada, a EU 40 hiljada eura, dok je projektom je upravljao UNDP Kosovo.

- Mi cijenimo kulturno nasljeđe i cijenimo našu historiju i to nije samo za građane Prištine, već i za sve građane Kosova, ali i za sve posjetioce koji dođu kako bi se bolje upoznali sa našom kulturom, tradicijom i historijom - naglasio je Rama.

Zamjenik šefa UNDP-a na Kosovu Niels Knudsen rekao je da su sanaciju ovog spomenika iskoristili i doveli studente arhitekture da pomno prate njegovu restauraciju.


Dio budućnosti Prištine

- Osjećamo sreću što smo dio restauracije i oživljavanja ovog spomenika, kao i dio drugih planova za restauraciju ovakvih historijskih spomenika i također da postanemo dio budućnosti Prištine - naglasio je Knudsen.

Nakon renoviranja ponovo radi sat, a zvona smještena na vrhu kule kao nekada označavaju tačno vrijeme. Sahat-kula će moći da se osvjetljava određenim bojama u zavisnosti od prilika, a večeras je osvijetljena u rozoj boji u skladu sa oktobrom, mjesecom borbe protiv raka dojke.

Sahat Kula je izgrađena u 19. vijeku tokom perioda Osmanskog carstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.