NJEMAČKA

Nakon ljetnih suša normaliziran vodostaj Rajne

Brodovi sada mogu pod punim opterećenjem ploviti cijelim tokom rijeke, izjavio je jedan posrednik

Rijeka Rajna. PRINTSCREEN

A. O.

4.10.2022

Nakon nedavnih kiša, vodostaj rijeke Rajne naglo je porastao, vrativši se na normalan nivo koji teretnim brodovima omogućuje plovidbu pod punim opterećenjem, objavili su brodski posrednici i trgovci robom.

Sedmice visokih temperatura i obilnih padavina u avgustu spustili su vodostaj žile kucavice njemačkoe ekonomije, izazivajući kašnjenja isporuka i podižući troškove prijevoza. Referentni vodostaj sjevernog toka Rajne u blizini ušća, uključujući i područje oko Kelna (Kölna) i Duisburga, vratio se na normalu, rekli su brokeri.

Na glavnoj tačci zagušenja Kaubi u blizini Koblenza vodostaj je danas iznosio 2.51 metar, što znači da je bio znatno viši od 1.5 metara potrebnih za plovidbu pod punim teretom. U kolovozu je potonuo na samo 32 centimetra. Rajna je važna pomorska ruta kojom se prevozi roba, uključujući žitarice, minerale, ugljen i naftne proizvode.

- Brodovi sada mogu pod punim opterećenjem ploviti cijelim tokom rijeke - izjavio je jedan posrednik. 

Zbog niskog vodostaja u kolovozu neki su teretni brodovi koristili samo četvrtinu kapaciteta, što je povećavalo troškove vlasnika tereta budući da im je trebalo više brodova za isporuku. Strahovalo se da bi poremećaji u prometu mogli pogoditi i njemačku ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.