BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Ako njegov zahtjev bude usvojen, mogao bi da ga podstakne da ospori pretres njegove kuće i da traži da mu se oduzeti dokumenti vrate

Donald Tramp. AP

H. J. I.

5.10.2022

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od Vrhovnog suda da interveniše u sporu oko materijala označenih kao povjerljivi, koje je FBI zaplijenio sa njegovog imanja u Mar-a-Lagu ovog ljeta, objavio je CNN.

Tramp je tražio od Vrhovnog suda da osigura da više od 100 dokumenata označenih kao povjerljivi budu dio specijalne nezavisne revizije, a ako njegov zahtjev bude usvojen, mogao bi da ga podstakne da ospori pretres njegove kuće i da traži da mu se oduzeti dokumenti vrate.

Hitno obraćanje Trampa Vrhovnom sudu uslijedilo je nakon što je Apelacioni sud stao na stranu Ministarstva pravde i rekao da bi krivična istraga o dokumentima označenim kao povjerljiva mogla da se nastavi.


Prije toga je okružni sud na Floridi odobrio Trampov zahtjev da treća strana pregleda materijale koji su zaplijenjeni u pretresu njegove kuće, pa je današnji zahtjev bivšeg predsjednika ponovo stavlja Vrhovni sud u politički fokus.

Vrhovni sud, sa svojom trenutnom konzervativnom većinom, američka javnost smatra pristrasnim nakon niza kontroverznih presuda ove godine, uključujući i poništavanje presude u slučaju Roe protiv Vejda, i vjerovatno će učiniti pretres Trampove kuće još većim pitanjem uoči predstojećih izbora za Kongres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.