ODGOVOR PJONGJANGU

SAD i Južna Koreja ispalile niz projektila u more

Južnokorejska raketa se ubrzo nakon lansiranja srušila, ali nije prouzrokovala žrtve, odvojeno je izvijestila njena vojska

Ispaljeni projektili. REUTERS

A. O.

5.10.2022

Niz projektila u more ispalile su Južna Koreja i američka vojska. Tu informaciju potvrdio je Seul, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje projektila iznad Japana.

Projektili su ispaljeni u Istočno more - poznato i kao Japansko more - između Korejskog poluostrva i Japana.

Podsjećamo, jučer je Pjongjang testirao balističku raketu, poslavši je iznad Japana prvi put od 2017.  U demonstraciji sile, kao odgovor, Japan, SAD i Južna Koreja provode vojne vježbe. Po par raketa američkog vojnog taktičkog raketnog sistema u srijedu su ispalile SAD i Južna Koreja, piše Reuters.

Projektili su ispaljeni u Istočno more. REUTERS

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) za CNN je izjavio da je lansiranje osmišljeno kako bi se pokazalo da SAD i njihovi saveznici imaju "spremne vojne kapacitete da odgovore na provokacije Sjevera".

Južnokorejska raketa se ubrzo nakon lansiranja srušila, ali nije prouzrokovala žrtve, odvojeno je izvijestila njena vojska.

Odluka Pjongjanga da pošalje projektil iznad Japana u utorak smatra se namjernom eskalacijom kako bi se privukla pažnja Tokija i Vašingtona (Washingtona).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.