HIMARS

Sekretar za štampu Pentagona: SAD šalje nove raketne sisteme Ukrajini

Samo da bude jasno, Krim je Ukrajina, zaključila je Kuper

Pet Rajder. PRINTSCREEN

A. O.

5.10.2022

O novom paketu vojne pomoći koji će SAD dodijeliti Ukrajini na konferenciji za medije, govorili su sekretar za štampu Pentagona Pet Rajder (Pat Ryder) i zamjenica pomoćnika ministra odbrane Laura Kuper (Cooper). 

Raketne sisteme HIMARS, uključivat će najnoviji paket pomoći. Također, bit će doniran i niz drugog naoružanja koje Ukrajini može pomoći u nastavku oslobađanja teritorija.


Uspjeh ukrajinske vojske

- Pomoć uključuječetiri artiljerijska sistema HIMARS s municijom, 16 haubica M777 155 mm, 75.000 metaka za haubice kao i 500 precizno vođenih metaka M982 Excalibur. Također, pomoć uključuje i 16 haubica od 105 mm, 30.000 minobacačkih raketa 120 mm, 200 MaxxPro vozila otpornih na mine kao i 200.000 komada za malokalibarskao oružje - naveli su iz Pentagona.

Nakon toga, američki vojni zvaničnici osvrnuli su se i na uspjehe ukrajinske vojske.

- Ukrajinske oružane snage nastavljaju da vraćaju teritoriju. Oslobađanje Limana bilo je značajno operativno dostignuće, a ukrajinske snage nastavile su da napreduju u oblasti Harkova, kao i na jugu oko Hersona. Ukrajinska kontraofanziva u Hersonu ostvarila je značajan napredak u posljednja 24 sata - pojasnili su.


Nema potrebe

S obzirom na to da su Ukrajinci ranije tražili i ATACMS sisteme dalekog dometa, iz Pentagona su naveli kako nema potrebe za slanjem takvog naoružanja.

- U smislu sposobnosti i onoga što vidimo na bojnom polju, naša procjena je da sa postojećim sposobnostima koje ima HIMARS Ukrajinci mogu dostići većinu ciljeva na bojnom polju. Mislim da mogu dostići većinu ciljeva, uključujući i Krim. Samo da bude jasno, Krim je Ukrajina - zaključila je Kuper.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.