PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin službeno anektirao više od 15 posto Ukrajine, objavio gdje su granice

Putin potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luhanske narodne republike, regija Zaporožja i Herson u Rusiju

Određene granice. Wikimedia

A. Č. / Tass

5.10.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin završio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija. 

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luhanske narodne republike, regija Zaporožja i Herson u Rusiju.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luhanske narodne republike, regija Zaporožja i Herson u Rusku Federaciju - priopćio je donji dom ruskog parlamenta.


18 posto ukrajinskog teritorija

- Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji - dodaje se.

Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala, kako ih naziva, referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali tačne granice tek se trebaju razjasniti.


Karte ruskog ministarstva obrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske strane.

- Granice novih subjekata Federacije, kako proizlazi iz ugovora, bit će određene granicama koje su postojale na dan njihova formiranja i prijema u Rusku Federaciju. Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodit će ih privremeni vršitelji dužnosti koje će imenovati Putin - objavio je Tass.


Odricanje državljanstva

Prema dokumentima, DNR i LNR u sastavu Rusije zadržat će status republika i svoje prijašnje nazive, državni jezik bit će ruski. Zaporiška i Hersonska regija također će postati dio Ruske Federacije kao zasebni subjekti - one će ostati regije.

- Međunarodni ugovori određuju da će granice povezane s teritorijem strane države biti državna granica Rusije. Istodobno, kao što je navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR dio su Ruske Federacije unutar granica iz 2014. utvrđenih njihovim ustavima - objašnjava Tass.

Prema zakonima, stanovnici novih regija od datuma uključivanja ovih teritorija u Rusiju - 30. septembra - priznati su kao ruski državljani. Oni koji se žele odreći ruskog državljanstva, dobili su mjesec dana za podnošenje zahtjeva, objavio je Tass.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.