"KIT UBICA"

Otkriveno gdje Putin skriva svoju jahtu interesantnog imena

Jahta ima unutrašnji bazen koji se može pretvoriti i u plesni podij ili pozorište, apartmane za 12 gostiju i vlasnički apartman s vinskim podrumom u kojem se može pohraniti do 400 boca

Putinova jahta Kosatka. GROLL / THEYACHTPHOTO.COM

S. S.

6.10.2022

Jahta Vladimira Putina Graceful viđena je u pokretu sedam mjeseci nakon što je napustila Njemačku i uplovila u luku u Kalinjingradu. Jahta vrijedna 119 miliona dolara i duža od 81 metra uočena je kako plovi uz obalu Estonije. Fotografiju je snimio Carl Groll, fotograf za web stranicu TheYachtPhoto.com, te ju je podijelio s novinarima Forbesa. Ono što je prvo primijećeno na fotografiji jest da je Graceful promijenila ime te se sada zove Kosatka, što na ruskom znači "kit ubica".

Jahta je putovala prema sjeveru Baltičkim morem, zapadno od estonskog otoka Saaremaa. Prema dokazima na fotografijama, Kosatku je pratio ruski naoružani brod obalne straže. Pretpostavlja se da je jahta putovala prema Sankt Peterburgu. Nije poznato kada je promijenila ime, ni kada je isplovila iz Kalinjingrada. Njezin transponder bio je isključen najmanje od 30. avgusta, prema službi za praćenje brodova Marine Traffic.

Isključeni transponder

Kosatka je luksuzna jahta registrovana u Rusiji. Ima unutrašnji bazen koji se može pretvoriti i u plesni podij ili pozorište, apartmane za 12 gostiju i vlasnički apartman s vinskim podrumom u kojem se može pohraniti do 400 boca.

Kosatka je 7. februara isplovila iz njemačke luke Hamburg gdje je bila na popravku u brodogradilištu tvrtke Blohm + Voss koja ju je sagradila. Jahta je isplovila sedamnaest dana prije nego što su ruske trupe napale Ukrajinu. Američko Ministarstvo finansija sankcioniralo je 2. juna Graceful i tri druge jahte povezane s ruskim predsjednikom.

Istraga BBC-ja objavljena u martu pokazala je da je jahta u vlasništvu JSC Argumenta, investicijske tvrtke koja se našla na listi sankcionisanih kompanija 2. juna zajedno s jednim dioničarom Andrejem Gasilovom. Novinarska istraga otkrila je da je JSC Argument imala u prošlosti zajam od jedne od kompanija za upravljanje uključenih u gradnju "Putinove palače", raskošnog imanja od 190.000 kvadratnih metara na obali Crnog mora koju je u videodokumentarcu razotkrio Aleksej Navaljni, opozicioni lider koji je trenutno u zatvoru.

Povezan s najmanje pet jahti

Putin je povezan s još najmanje pet jahti, među kojima su Šeherezada, vrijedna 507 miliina dolara i dugačka 140 metara, Olympia, dugačka 57 metara i vrijedna 22 miliina dolara, i Čajka (u prijevodu galeb), dugačka 53,8 metara i vrijedna 17 milijuna dolara. Čajka je 2014. godine redovni remont odradila u Brodotrogiru. S Putinom su još povezane jahte Shelles i Nega. Prema navodima o posljednjim viđenjima jahti, čini se da su sve sada u ruskim vodama.

Šest jahti Vladimira Putina povezano je mutnim vezama s ruskim oligarsima. Prema američkome Ministarstvu pravosuđa, Eduard Kudajnatov, bivši izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosneft i dugogodišnji saradnik Putinove desne ruke Igora Sečina, tehnički je vlasnik Kosatke. Sečin je djelovao kao vlasnik Šeherezade, posjedujući je preko kompanije sa sjedištem na Maršalovim Otocima. Olympia je u vlasništvu investicijske tvrtke Marine Investments sa sjedištem na Kajmanskim otocima. Putinove veze s Čajkom su jasnije jer je ona u punom vlasništvu ruske vlade.

Što se tiče viđenja Kosatke, glasnogovornik ruske vlade nije odgovorio na Forbesov zahtjev za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.