MISIJA SPACEX

Ruska astronautkinja i još tri člana posade stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Jedva čekamo da se bacimo na posao, rekla je američka astronautkinja Nikol Man

Ana Kikina. NASA

A. O.

7.10.2022

Astronautkinja iz Rusije Ana Kikina i još tri člana posade stigli su jučer na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon što su putovali svemirskom letjelicom američke tvrtke SpaceX. 

- Jedva čekamo da se bacimo na posao - rekla je američka astronautkinja Nikol Man (Nicole Mann) nedugo nakon spajanja letjelice sa Svemirskom postajom (ISS).

Bila je to peta redovita misija SpaceX-a na ISS u ime NASA-e, ali prva s ruskim astronautom. Osim Anne Kikine i Nicol Man, posadu nazvanu Crew-5 čine i Japanac Koichi Wakata, te američki astronaut Josh Cassada. Raketa SpaceX poletjela je u srijedu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, lansirajući kapsulu Dragon u svemir, približivši se ISS-u u četvrtak, nakon 30 sati dugog putovanja.

Članovi Crew-5 provest će oko pet mjeseci u ovom letećem laboratoriju, oko 400 kilometara iznad razine mora na kojem je već sedam astronauta (dva Rusa, četiri Amerikanca i Talijan). Planirano je nekoliko dana primopredaje s četiri člana posade-4, prije nego što budu poslani natrag na Zemlju. Prije dvije sedmice jedan je Amerikanac ruskom raketom Sojuz (Soyuz) poletio prema ISS-u.

Ovaj dugo planirani program razmjene astronauta održan je unatoč vrlo velikim napetostima između Sjedinjenih Država i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Osiguranje rada ISS-a tako je postalo jedan od rijetkih predmeta suradnje dviju država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.