SIRIJA

Američke snage ubile dvojicu čelnika ISIL-a u zračnom napadu

Tokom ovog napada nije bilo povrijeđenih niti poginulih američkih snaga i nije bilo štete ili gubitka američke opreme

Snage Centralnog zapovjedništva SAD-a u regiji provele su više od 1.000 sati prikupljajući obavještajne podatke. Twitter

A. Č. / Fena

7.10.2022

Američke snage ubile su dvojicu najviših čelnika takozvane Islamske države (ISIL) u zračnom napadu u sjevernoj Siriji u četvrtak, prema dvojici dužnosnika odbrane.

U napadu je ubijen Abu 'Ala, jedan od pet vodećih vođa ISIL-a i zamjenik vođe ISIL-a u Siriji, kao i Abu Mu'Ad al-Qahtani, dužnosnik ISIL-a odgovoran za pitanja zatvorenika, rekli su dužnosnici. 

Napad je izveden u 18:23 sati po lokalnom vremenu u Siriji.

Tokom ovog napada nije bilo povrijeđenih niti poginulih američkih snaga i nije bilo štete ili gubitka američke opreme, javlja CNN.

Snage Centralnog zapovjedništva SAD-a u regiji provele su više od 1.000 sati prikupljajući obavještajne podatke o ciljevima kako bi ograničile rizik od kolateralne štete, rekli su dužnosnici, a prema početnoj procjeni, nijedan civil nije ubijen ili ranjen.

Ovaj zračni napad uslijedio je nakon što je američka vojska izvela odvojeni napad na sjeveroistoku Sirije u kojem je u srijedu navečer po lokalnom vremenu ubijen ISIL-ov krijumčar oružja, objavio je Pentagon u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.