PREDSJEDNIK RUSIJE

Posljedice nukelarnih prijetnji: Putin bi se mogao suočiti s vojnim udarom

Elita u Kremlju vjeruje da Putinove nuklearne prijetnje djeluju kao poluga protiv Zapada

Vladimir Putin. AP

H. J. I.

7.10.2022

Moskovska vojna elita vjerovatno neće dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pokrene nuklearni rat, smatra vrhunski stručnjak. Predsjednik bi se suočio s pobunom i izazvao vojni puč u Kremlju ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.

- Vojna pobuna najvjerovatniji je kraj Putinove vladavine - rekao je izvor za Mirror. Dodaje da elita u Kremlju vjeruje da Putinove nuklearne prijetnje djeluju kao poluga protiv Zapada. 


Ko bi mogao naslijediti Putina

No, naredi li Putin stvarno nuklearni napad, visoki časnici će se vjerovatno pobuniti i mobilizirati protiv Kremlja, prisiljavajući Putina da odstupi ili umre.

Izvor također navodi da bi Putina u tom slučaju mogao naslijediti Evgenij Viktorovič Prigožin (61), kojeg zovu Putinov kuhar, jer je njegova ugostiteljska kompanija radila za njega.

On je i osnivač plaćeničke Vagnerove grupe, a ima i bliske veze s glavnom upravom Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno bivšom Glavnom obavještajnom službom.


Sjeverni tok

Drugi mogući završeci uključuju "narodne pobune, nerede i otcjepljenje Sibira, krajnjeg istoka i krajnjeg sjevera".

Vojni stručnjaci smatraju i da Putin razmišlja o napadima na zapadnu infrastrukturu, poput onih na plinovode Sjeverni tok. 

Još uvijek se ne zna ko točno stoji iza tih napada, no švedska istraga sugerira da je riječ o sabotaži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.