ALEKSANDAR ČAJKO

Rusija smijenila jednog od najvažnijih zapovjednika

RBC je u ponedjeljak obavijestio da je smijenjen i zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka prošli mjesec i gubitka Limana u Donjecku

Aleksandar Čajko: Smijenjen. MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE

S. S.

7.10.2022

Rusija je smijenila zapovjednika istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajka, objavio je ruski portal RBC. 

RBC je pozivajući se na javno dostupne državne registre obavijestio da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan njegovim nasljednikom.

Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, iako je trenutno većina njih raspoređena u Ukrajini. Muradov, kojemu je EU u februaru nametnuo sankcije, služio je prije u Donbasu i zapovijedao ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu, odmetnutoj regiji Azerbajdžana u kojoj žive većinski Armenci.

Gubitak Limana

Kremlj i rusko ministarstvo odbrane nisu još uvijek potvrdili ovu informaciju.

RBC je u ponedjeljak obavijestio da je smijenjen i zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka prošli mjesec i gubitka Limana u Donjecku. Ruske snage izgubile su od tada kontrolu nad nekoliko stotina kilometara kvadratnih u Hersonskoj oblasti, teritoriju koji Rusija sada smatra dijelom Rusije.

Smijenjen i Bulgakov

U septembru, zamjenik ministra odbrane za logistiku, general Dmitrij Bulgakov zamijenjen je general-pukovnikom Mihajlom Mizincevim, kojeg EU optužuje da je orkestrirao opsadu Mariupolja u kojoj su poginule na hiljade civila. 

U avgustu, RIA je obavijestila da je smijenjen zapovjednik Crnomorske flote nakon niza poraza uključujući potonuće glavnog ratnog broda i gubitak osam ratnih aviona u napadu na rusku bazu na Krimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.