AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden potpisao uredbu o prijenosu ličnih podataka iz EU u SAD

Omogućit će Evropskoj komisiji da počne svoj vlastiti proces ratifikacije za koji će joj trebati nekoliko mjeseci

Bajden: Napredak presudan za digitalno gospodarstvo. AP

E. Ć.

7.10.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je danas izvršnu uredbu koja omogućuje napredak u primjeni novog okvira za prijenos ličnih podataka iz Evropske unije u SAD, koji je presudan za digitalno gospodarstvo.

Vašington i Brisel su u martu postigli načelni dogovor o ovom pitanju, oko kojeg su dugo sporili jer je ranije prijedloge dogovora odbio Sud pravde Evropske unije, zbog straha od programa američkog prisluškivanja.

Bajdenovo potpisivanje uredbe omogućit će Evropskoj komisiji da počne svoj vlastiti proces ratifikacije za koji će joj trebati nekoliko mjeseci. Tekst pojačava mjere kojim se garantuju povjerljivost i zaštita građanskih sloboda u američkim programima nadzora nad podacima prikupljenim u Evropi koji se prenose i čuvaju preko Atlantika.

Ujedno uspostavlja nezavisni i obavezujući mehanizam koji pojedincima iz podobnih zemalja omogućuje da zatraže odštetu ako ocijene da su američke obavještajne službe nezakonito prikupljale njihove lične podatke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.