JUTROS U 6.35 SATI

Rusi izveli raketni napad na Zaporožje, rudari u Krivom Rogu još uvijek zaglavljeni

Zasad nema informacija o povrijeđenima i nastaloj šteti

Osim u Kijevu, zračni napadi su zabilježeni i na zapadu zemlje. AP

H. J. I.

11.10.2022

Eksplozije su u ponedjeljak potresle glavni grad Ukrajine, te još nekoliko ukrajinskih gradova nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim, što je izazvalo pozive na odmazdu najviših dužnosnika u Moskvi. 

Osim u Kijevu, zračni napadi su zabilježeni i na zapadu zemlje u Lavovu koji je posljednjih mjeseci uglavom bio pošteđen napada. Eksplozije su zabilježene i u Ternopilu, Dnjepru, Zaporožju i nizu drugih gradova.


Novi napadi na Zaporožje

U utorak ujutro, ruske okupatorske snage ponovo su izvele raketni napad na grad Zaporožje. U Kijevskoj oblasti organizovane su patrole navečer i rano ujutru, a rudari u Krivom Rogu još uvijek su zaglavljeni ispod zemlje zbog granatiranja.


Guverner Oleksandr Staruh poručio je da je napadnut regionalni centar, ujutru u 6.35 sati. Zasad nema informacija o povrijeđenima i nastaloj šteti.

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki objavio je kako je jedna osoba poginula, a sedam ih je povrijeđeno prilikom ruskog raketiranja. Rakete su, dodao je, uništile gradsku infrastrukturu.

The Kyiv Independent objavio je kako su ruske snage 50 puta sa svojeg teritorija pucale na Bilopiliju, ubivši jednu i ranivši četiri osobe. Oštećeni su zgrada, porodični domovi, škola i poslovna zgrada.

Zelenski: Ukrajinu se ne može uplašiti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon ruskog raketiranja putem Telegrama poručio je kako se Ukrajinu ne može uplašiti.

- Umjesto toga, mi smo se još više ujedinili. Ukrajinu se ne može zaustaviti. Uvjereniji smo da teroriste treba neutralizirati. Okupatori nisu sposobni suprotstaviti nam se na bojištu, zato pribjegavaju ovom teroru. Vjerujte u sebe, u Ukrajinu, njezine oružane snage i našu pobjedu. Slava Ukrajini - rekao je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.