NORMALIZACIJA ODNOSA

Izrael i Liban na korak do historijskog sporazuma o granici u mediteranskim vodama

Sporazum između dvije susjedne zemlje, koje su tehnički i dalje u ratu, mogao bi označiti veliki korak prema pokretanju proizvodnje plina u moru za obje zemlje

Zastave Libana i Izraela. PRINTSCREEN

A. O.

11.10.2022

Izrael je danas saopćio da je blizu "historijskog" dogovora s Libanom o rješavanju dugotrajnog spora oko granice u mediteranskim vodama u području bogatom rezervama plina, nakon što je prijedlog koji su izradile SAD ispunio izraelske "zahtjeve", javlja AFP.

Sporazum između dvije susjedne zemlje, koje su tehnički i dalje u ratu, mogao bi označiti veliki korak prema pokretanju proizvodnje plina u moru za obje zemlje.


Dugotrajni zahtjevi

Američki izaslanik Amos Hohstajn (Hochstein) posredovao je u pregovorima. On je nastojao riješiti dugotrajne zahtjeve s obje strane.

Hohstajn je predao skup predloženih konačnih uslova Izraelu i Libanu ranije ovog mjeseca.

Izrael je pozdravio Hohstajnov prvi nacrt, ali je Libanon tražio izmjene. Izrael je saopćio da planira odbaciti izmjene koje je predložio Liban.


Ispunjeni zahtjevi

Pregovori su nastavljeni posljednjih dana, a Izrael je saopćio da je prema najnovijem Hohstajnovom nacrtu dogovor nadohvat ruke.

- Svi naši zahtjevi su ispunjeni, promjene koje smo tražili su ispravljene. Štitili smo sigurnosne interese Izraela i na putu smo prema historijskom sporazumu - rekao je u izjavi izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost i vodeći pregovarač Ejal Hulata (Eyal).

Libanski izvor upoznat s pregovorima rekao je za AFP da najnoviji američki nacrt "uključuje većinu libanskih zahtjeva ili stajališta i ispunjava ih".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.