NOVI IZVJEŠTAJ

Institut za rat: Rusija vozovima prebacuje oružje iz bjeloruskih skladišta

Objavili su također da Bjelorusija planira poslati dodatnih 13 vozova s oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska i Marčevo u Rostovskoj oblasti

Ukrajina nije uočila nikakvo formiranje vojnih grupa u Bjelorusiji. Ilustracija / AP

H. J. I.

12.10.2022

Institut za rat objavio je kako Rusija vjerovatno izvlači streljivo i drugi materijal iz bjeloruskih skladišnih baza, što je aktivnost nespojiva s planiranjem velikog ruskog i bjeloruskog kopnenog napada na Ukrajinu. Glavna vojna obavještajna uprava Ukrajine jučer je izvijestila da je voz s 492 tone streljiva iz grada Gomela stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu, no nije poznato kada tačno.


Dodatnih 13 vozova sa oružjem

Objavili su također da Bjelorusija planira poslati dodatnih 13 vozova s oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska i Marčevo u Rostovskoj oblasti. Geolokacijom je, piše institut, utvrđeno da najmanje dva bjeloruska voza prevoze tenkove T-72 i vojne kamione Ural u Minsku i lansere raketa zemlja-zrak Tor-M2 u Oršu.

- Kretanje bjeloruske opreme u Rusiju pokazuje da ruske i bjeloruske snage vjerovatno neće uspostaviti područja okupljanja u Bjelorusiji. Bjeloruska oprema i opskrba Krimu i Rostovskoj oblasti pokazuju da su ruske snage manje uvjerene u sigurnost ruskih kopnenih komunikacijskih linija koje prolaze kroz sjevernu i zapadnu Lugansku oblast s obzirom na tamošnju ukrajinsku protuofanzivu - stoji u analizi instituta.

Nema formiranja vojnih grupa u Bjelorusiji

Ukrajina, poručuju, nije uočila nikakvo formiranje vojnih grupa u Bjelorusiji te je malo vjerovatno da će Rusija i Bjelorusija napasti Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

- Neovisno o tome, Bjelorusija materijalno podržava Rusiju i pruža njezinim vojnicima utočišta iz kojih mogu napasti Ukrajinu. Ruske snage u ponedjeljak pogodile su Kijev bespilotnim letjelicama Shahed-136 lansiranim s bjeloruskog teritorija - poručuju iz instituta.

Ukrajina je također izjavila da je Rusija prije dva dana rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji te da će ih rasporediti još osam do petka, zaključuje institut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.