USVOJENA REZOLUCIJA

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope proglasila režim u Rusiji terorističkim

Ukrajinski predsjednik se danas obratio u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE), te izjavio da je dijalog između Evropljana imao historijski važne rezultate

Vijeće Evrope: Rusija je teroristička država. AP Photo / Jean-Francois Badias

S. S.

13.10.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) danas usvojila rezoluciju kojom označava režim u Rusiji kao "teroristički".

- Pozdravljam današnje usvajanje rezolucije PACE kojom se trenutni režim Ruske Federacije naziva terorističkim. Ovo je snažan signal svjetskoj zajednici i Rusiji da je kazna za zločine neizbježna - objavio je Zelenski na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik se danas obratio u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE), te izjavio da je dijalog između Evropljana imao historijski važne rezultate.

- Vidimo akcije koje su Evropu učinile jačom bez presedana. Nikada u historiji ujedinjena Evropa nije bila tako jaka kao danas. Dakle, fokusirajte se na sve što je potrebno da spriječimo ruske teroriste da nam unište živote - rekao je ukrajinski predsjednik.

Pravni mehanizmi

- Zahvaljujući našem dijalogu imamo veoma važne programe podrške Ukrajini. Odbrambeni programi, finansijska podrška, programi podrške Ukrajincima, onima koji su morali da pobegnu iz domovine da bi se spasli od neprijateljstava - rekao je on.

Naglasio je da se taj dijalog se mora nastaviti "kako bi Rusija kao država agresor, i svaki ruski ubica i koljač bili odgovorni za sve zločine ovog rata, za svaku manifestaciju njihovog terora".

- Kada se stvore pravni mehanizmi, kada prorade, to će postati jedna od najmoćnijih garancija za dugoročni mir - rekao je Zelenski, te istakao da Evropa može odigrati “historijsku ulogu” u stvaranju specijalnog tribunala za agresiju Rusije na Ukrajinu.

- Hajde da to uradimo. To će biti najbolji način da se zaštite principi međunarodnog prava - predložio je.

Aplauz nakon govora

Nakon aplauza koji je uslijedio nakon govora, ukrajinskom predsejdniku se zahvalio predjsenik skupštine, Tiny Kox.

“Aplauz koji ste upravo dobili pokazuje koliko cijenimo vašu hrabrost, vašu odlučnost, ali i vaše mudre riječi i mudrost koju ste podijelili s nama o tome kako da se okonča ovaj rat što je prije moguće i kako da vratite pravdu, nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje”, rekao je Kox.

- Svi smatramo jednostranu agresiju Rusije napadom na multilateralnu saradnju koja ima za cilj da zaštiti sve naše građane u Evropi. Zato pokušavamo učiniti sve što je u našem mandatu da podržimo vašu zemlju i vaše građane u ovim najizazovnijim i najopasnijim vremenima - dodao je.

Kako navodi Kyiv Independent, poslanik i član ukrajinske delegacije u PACE, Aleksij Hončarenko, rezolucija također navodi potrebu da se Ukrajini obezbijede sistemi protivvazdušne odbrane i da se uspostavi međunarodni tribunal za ruske zločine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.