SOLIDARNOST SUSJEDA

Francuska pokrenula direktne isporuke plina Njemačkoj

U početku će preko granice teći 31 gigavatsat plina dnevno, s maksimalnim kapacitetom od 100 gigavatsati dnevno

Francuska šalje plin Njemačkoj. AP Photo / John Flesher, File

S. S.

14.10.2022

Francuska je nakon tehničkih prilagođavanja plinovoda otpremila u Njemačku prve pošiljke prirodnog plina, saopćio je u četvrtak operator prijenosnog sistema GRTgaz.

Plin sada teče direktno kroz spojnu točku između Francuske i Njemačke, navodi GRTgaz.

- U novoj energetskoj slici povezanoj s ratom u Ukrajini Francuska pokazuje solidarnost sa svojim njemačkim susjedom direktno mu isporučujući plin - ističu.

Francuska se manje oslanjala na rusku energiju

U početku će preko granice teći 31 gigavatsat plina dnevno, s maksimalnim kapacitetom od 100 gigavatsati dnevno.

Budući da je taj plinovod izvorno bio namijenjen samo za isporuku plina iz Njemačke u Francusku, a ne obrnuto, bile su nužne izmjene, koje su napravljene zbog oštrog pada opskrbe ruskim plinom u Europi i iskazivanja europske solidarnosti u energetskoj sigurnosti, dodaje GRGgaz.

Francuska se tradicionalno znatno manje oslanjala na rusku energiju nego Njemačka. Nakon što je Moskva počela smanjivati isporuke, Berlin je krenuo u potragu za drugim dobavljačima.

30 od 56 nuklearnih elektrana ne radi

Dogovoreno je da će Francuska zauzvrat od Njemačke dobivati struju iz Njemačke kako bi prebrodila kritične zimske mjesece.

Trideset od 56 francuskih nuklearnih elektrana ne radi zbog održavanja, a mnoge imaju problema s korozijom na ključnim komponentama, što je izazvalo ozbiljne probleme budući da Francuska velik dio struje proizvodi u nuklearnim elektranama.

Očekuje se da će u idućim sedmicama na mrežu ponovno biti uključeno 40 nuklearki, a do januara njih 46, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Planove bi još mogli omesti štrajkovi radnika elektrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.