ZNAČAJAN NAPREDAK

Ukrajinci tvrde: Oslobodili smo 627 naselja u mjesec dana

Ukrajina je bila, jest i bit će ovdje, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk

Ukrajinski vojnici sjede na oklopnom vozilu dok voze cestom između Iziuma i Lymana u Ukrajini, utorak 4. oktobra 2022.. AP Photo/Francisco Seco

A. O.

14.10.2022

Ukrajinsko Ministarstvo reintegracije privremeno okupiranih teritorija objavilo je podatke o oslobodilačkim akcijama u proteklom mjesecu. 

Ukrajinska vojska oslobodila je 502 naselja u oblasti Harkov, 75 u južnom dijelu oblasti Herson, 43 u oblasti Donjeck i sedam u oblasti Lugansk. Ukupno su, dakle, Ukrajinci u proteklih mjesec dana oslobodili 627 naselja, što su iz stožera za reintegraciju nazvali "značajnim povećanjem".

Obnoviti život

Koordinacijski stožer za deokupirana područja objavio je da će pokušati što prije obnoviti život na oslobođenim teritorijima, ali i da će pomoći u evakuaciji svih stanovnika koji se ondje ne žele zadržati. Objavljeno je da je stožer uspio pokrenuti razminiranje, opskrbu energijom, plinom i vodom, primanje humanitarne pomoći, lijekova, hrane i higijenskih proizvoda. 

Organizirana je dostava pitke vode i hljeba.

Iz koordinacijskog stožera su objavili da će život na deokupiranim područjima ove zime biti izuzetno težak jer u nekim mjestima još uvijek nema struje, vode i grijanja, a neke dijelove teritorija još uvijek treba razminirati. 

Evakuacija civila

Najavljeno je da će se s normalnim životom na tim područjima moći nastaviti u proljeće sljedeće godine.

Samo iz oblasti Harkov je od deokupacije evakuirano više od 20 hiljada civila, uglavnom žena, djece i starijih osoba. 

- Vlasti čine sve da pomognu svakoj zajednici i svakom čovjeku oslobođenom od okupacije. A ljudi se trude da se što prije reintegriraju. Spremni su sami obnoviti svoja sela i gradove. Naši građani na oslobođenim teritorijima su složni: Ukrajina je bila, jest i bit će ovdje - rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.