ZEMLJE IZVOZNICE

Iz OPEC-a objasnili razloge smanjenja proizvodnje nafte: Odluka donesena isključivo iz ekonomskih razloga

OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja koronavirusa u Kini

OPEC: Smanjuje se proizvodnja nafte za dva miliona barela na dan. AP

E. Ć.

17.10.2022

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC+ donijela je jednoglasno odluku o smanjenju proizvodnje i da je jedini razlog ekonomski, naveo je ministar odbrane Saudijske Arabije princ Khalid bin Salman.

On je naveo da je "zapanjen" optužbama da je Saudijsko Kraljevstvo takvu odluku donijelo zato što podržava Rusiju, navodeći kako te "lažne optužbe ne dolaze od ukrajinske vlade".

Glavni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais je naveo kako su odluke ove organizacije isključivo tehničke. Inače, niz zemalja izvoznica podržavaju odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela na dan, a Al Ghais je pozdravio izjave koje dolaze iz tih zemalja.

On je, odgovarajući na pitanje da li će odluka biti izmijenjena, odgovorio "kako odluke OPEC+ uvijek ostavljaju prostor za fleksibilnost, te da su ministri spremni doći u Beč".


Direktor kompanije "Kuwait Petroleum Corporation" šeik Navaf al-Sabah rekao je da Kuvajt želi održati ravnotežu na tržištu nafte u korist potrošača i proizvođača.

- Zabrinutost zbog ekonomskih teškoća raste i očekivani sporiji globalni ekonomski rast uzrokuju više poremećaja u ravnoteži između snabdijevanja i potražnje - naveo je al Sabah.

Podsjetimo, OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja koronavirusa u Kini.

Ranije je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izrazio razočarenje zbog smanjenja proizvodnje nafte, najavivši posljedice za Saudijsku Arabiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.