ODGOVOR NA PRIJETNJE

Južna Koreja započela vojne vježbe

Pjongjang je bijesno reagirao na južnokorejske i zajedničke vojne aktivnosti, nazvao ih je provokacijama i prijeti protumjerama

Ispaljena raketa. PRINTSCREEN

A. O.

17.10.2022

Vojne snage Južne Koreje danas su započele svoje godišnje odbrambene vježbe Hoguk, osmišljene kako bi ojačale svoju sposobnost da odgovore na sjevernokorejske nuklearne i raketne prijetnje u jeku sve većih napetosti zbog vojnih aktivnosti obje Koreje.

Ove vježbe su posljednje u vojnih vježbi Južne Koreje proteklih sedmica, uključujući zajedničke aktivnosti sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Trebale bi završiti u subotu.



Pjongjang je bijesno reagirao na južnokorejske i zajedničke vojne aktivnosti, nazvao ih je provokacijama i prijeti protumjerama. Seul navodi da su južnokorejske vježbe redovite i usmjerene na odbranu.

- Južnokorejski vojnici, uz dio američkih snaga, usredotočit će se na održavanje spremnosti i poboljšanje sposobnosti vojnika za izvođenje zajedničkih operacija tokom vježbi Hoguk - rekao je načelnik Združenog stožera Južne Koreje.

Snage će izvoditi danonoćne manevre u stvarnom svijetu simulirane kako bi se suprotstavile sjevernokorejskim nuklearnim, raketnim i drugim prijetnjama, tako da mogu ovladati sposobnostima izvedbe ratnih i mirnodopskih misija te poboljšati interoperabilnost s nekim američkim snagama.


Napetosti su se rasplamsale prošle sedmice nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, više od 500 topničkih granata i poslala vojne avione blizu morske granice sklone sukobima.

Seul je osudio Pjongjang i nametnuo prve jednostrane sankcije u gotovo pet godina, opisujući te poteze kao kršenje bilateralnog vojnog pakta iz 2018. koji zabranjuje "neprijateljske radnje" u pograničnom području.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.