BRISEL

Hoće li doći do ograničenja cijena plina: Lideri EU bez dogovora

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

EU se bori s visokim cijenama energenata. Twitter

E. Ć.

21.10.2022

Lideri Evropske unije okončali su u jutarnjim satima, još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cijene plina, objavio je Reuters.

Reuters navodi kako se EU bori s visokim cijenama energenata koje potiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju diljem kontinenta, a situaciju dodatno pogoršava i to što je Rusija smanjila dotok plina nakon invazije na Ukrajinu.

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Na samitu koji je počeo jučer, u Briselu i koji je potrajao do kasno u noć, lideri EU su na kraju podržali prijedloge koje je Evropska komisija iznijela ove sedmice o pokretanju alternativne referentne vrijednosti za ukapljeni prirodni plin i dobrovoljnu zajedničku kupnju plina, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati sljedećih sedmica.

Međutim, nakon sedmica pregovora među liderima zemalja EU, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cijene plina u EU.

- Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada na temi cijena energije - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.