BILA ZAROBLJENA

Emotivni susret: Ukrajinka koja je branila Azovstal nakon pet mjeseci ponovo s porodicom

Repetska je jedna od 215 ratnih zarobljenika koji su oslobođeni u okviru velike razmjene zarobljenika Ukrajine i Rusije obavljene 21. septembra

U zagrljaju najmilijih. Printscreen

Z. K.

22.10.2022

Ukrajinka koja je branila Azovstal Zorjana Repetska, ponovo je spojena sa svojom porodicom nakon što je provela pet mjeseci u ruskom zarobljeništvu. Repetska je jedna od 215 ratnih zarobljenika koji su oslobođeni u okviru velike razmjene zarobljenika Ukrajine i Rusije obavljene 21. septembra.

Emotivni susret snimljen je kamerom i objavljen na mrežama. Mariupolj, lučki grad na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, izdržao je sedmice nemilosrdnog ruskog bombardovanja dok su borci otpora i neki civili ostali u mreži podzemnih tunela u čeličani Azovstal.

Ukrajinske snage, uključujući pripadnike bataljona Azov, u maju su okončale višesedmičnu opsadu pristankom na predaju.

Moskovske snage su zarobile oko 2.500 ukrajinskih boraca. Neki od zarobljenika bili su dio razmjene koja je obavljena u junu. Od 144 tada oslobođenih, 95 su branioci Azovstala. Bataljon Azov je bivši dobrovoljački bataljon koji je izazvao kontroverze zbog svojih veza sa ekstremno desničarskim ličnostima.

U napadu na zatvorski kompleks u julu u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom separatista koje podržava Kremlj, ubijeno je desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika, među kojima su navodno i pripadnici bataljona Azov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.