U BLIZINI POMORSKE GRANICE

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile pucnje upozorenja

Naredili smo početne protumjere za snažno protjerivanje neprijateljskog ratnog broda - rekao je glasnogovornik Glavnog štaba Sjevernokorejske narodne armije

TV ekran prikazuje sliku broda južnokorejske mornarice tokom informativnog programa na željezničkoj stanici u Seulu u Seulu, Južna Koreja. AP / Ahn Young-joon

A. O.

24.10.2022

Sjeverna i Južna Koreja u ponedjeljak su razmijenile pucnje upozorenja kod zapadne obale, optužujući jedna drugu za kršenje pomorskih granica usred pojačanih vojnih napetosti.

Zajednički načelnik štaba Južne Koreje (JCS) rekao je da je poslao upozorenja i ispalio pucnje upozorenja kako bi ispratio sjevernokorejski trgovački brod koji je prešao sjevernu graničnu liniju (NLL), što je pomorska granica, oko 3:40 ujutro, javlja Reuters.

Sjevernokorejska vojska saopćila je da je ispalila 10 projektila nakon što je brod južnokorejske mornarice prešao pomorsku granicu i ispalio hice upozorenja "pod izgovorom da prati neidentificirani brod", prema državnim medijima.

- Naredili smo početne protumjere za snažno protjerivanje neprijateljskog ratnog broda - rekao je glasnogovornik Glavnog štaba Sjevernokorejske narodne armije, prema službenoj novinskoj agenciji KCNA.

Zajednički načelnik štaba Južne Koreje je potez Sjevera nazvao kršenjem bilateralnog vojnog pakta iz 2018. koji zabranjuje "neprijateljske aktivnosti" u pograničnim područjima i pozvao da prestane s "konstantnim provokacijama i optužbama".

Od 1990-ih Pjongjang osporava sjevernu graničnu liniju, sastavljenu na kraju Korejskog rata 1950-53, tvrdeći da bi trebala biti daleko na jugu.

Dužnosnik južnokorejske vojske rekao je da je vojska provela "normalnu operaciju" u vezi s upadom na granicu i odbacuje tvrdnje Sjeverne Koreje o prelasku sjeverne granične linije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.