NA SJEVERU

Norveška privela dva Rusa zbog fotografisanja vojne baze

Oštećeni cjevovodi Sjevernog toka kod Švedske i Danske ispustili su ogromne količine metana, snažnog stakleničkog plina, u zrak

Norveška policija. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O / AP

25.10.2022

Norveška policija je jučer privela još dvojicu Rusa zbog sumnje da su fotografisali ograničenu vojnu instalaciju na sjeveru Norveške.

Tužilac Štefen Ravnosen (Steffen Ravnåsen) rekao je za norvešku radionicu NRK da su ruski državljani - muškarac i žena u 30-im godinama - uhapšeni u subotu u blizini Bjerkvika u kojem se nalaze vojni objekat i kasarna norveških oružanih snaga. Norveška je članica NATO-a.

Ravnosen je rekao da se dvojica, koji su bili u automobilu sa ruskim tablicama, sumnjiče za ilegalno fotografisanje. Slučaj je proslijeđen norveškoj domaćoj sigurnosnoj agenciji PST koja se bavi sličnim slučajevima u kojima su Rusi navodno fotografirali ili ilegalno upravljali dronovima.

Posljednjih sedmica, nekoliko ruskih državljana privedeno je u Norveškoj, uključujući četvoricu ruskih državljana - tri muškarca i jednu ženu - koji su viđeni kako fotografišu u centralnoj Norveškoj predmete koji su obuhvaćeni zabranom fotografisanja. Od tada su pušteni.

Zvaničnik PST-a Martin Bernsen rekao je da je zadatak agencije "da istražuje špijunažu i provodi pravila sankcija protiv Rusije".

Evropske nacije su pojačale sigurnost oko ključne energetske, internetske i energetske infrastrukture nakon prošlomjesečnih podvodnih eksplozija koje su pokidale dva cjevovoda prirodnog gasa u Baltičkom moru koji su izgrađeni za isporuku ruskog gasa Njemačkoj. Oštećeni cjevovodi Sjevernog toka kod Švedske i Danske ispustili su ogromne količine metana, snažnog stakleničkog plina, u zrak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.